Κόσμος

Τουσκ: Προειδοποιεί την Τουρκία για τις ροές μεταναστών

Χτες. ο Ντόναλντ Τρούσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προειδοποίησε την Τουρκία ότι αν κατορθώσει να μειώσει τη ροή των προσφύγων για την Ευρώπη, το μόνο πράγμα που θα κερδίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι παραχωρήσεις, όπως πιο εύκολη διαδικασία ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Σε επιστολή τους προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ που κοινοποιούσε το πρόγραμμα ενός συμβουλίου κορυφής στο οποίο θα προεδρεύσει αύριο (Πέμπτη), ο Τουσκ υπογράμμισε πως ξεκίνησαν στην αρχή του μήνα διαπραγματεύσεις για την μεταναστευτική κρίση με την Τουρκία, που όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητά περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ και πρόοδο στην μακροχρόνια αίτησή της για ένταξη στην Ένωση.

«Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία,» έγραψε ο Τουσκ, τη παραμονή μιας επίσκεψης στην Άγκυρα από ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τουσκ προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ότι ο δρόμος για μεγαλύτερη συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια σύρων προσφύγων θα είναι μακρύς, και ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Τουρκίας για υποστήριξη από την ΕΕ για τον καθορισμό «ασφαλών ζωνών» στο βορρά.

"Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων κυμάτων [μεταναστών] προς την Ευρώπη," είπε, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις από ηγέτες της περιοχής ότι "εκατομμύρια" μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη.

«Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια,¨» είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.

Οι ηγέτες, συνέχισε, θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου - το οποίο καθιστά χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου - και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της ΕΕ, πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της ΕΕ.

Επίσης στη σύνοδο θα εξεταστεί η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία σχετικά με τις αλλαγές που απαιτεί πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην ΕΕ που σκέφτεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2017.

Η σύνοδος ξεκινά στις 17:00 ώρα Ελλάδας, και σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ δεν θα έχει δεύτερη συνεδρία την Παρασκευή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια