default-image

Από πύραυλο κατερρίφθη η πτήση MH17 της Malaysia

Κόσμος
Από πύραυλο κατερρίφθη η πτήση MH17 της Malaysia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκαπέντε μήνες μετά τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και τον θάνατο των 298 επιβαινόντων σε αυτό, οι Ολλανδοί ερευνητές δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα την τελική τους έκθεση, σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK που εκτοξεύθηκε από ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από περιοχή που πλήττεται από μάχες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές με πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK που είχαν προμηθευτεί από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αυτονομιστές φέρεται να κατέρριψαν το Μπόινγκ 777 «κατά λάθος», νομίζοντας ότι στόχευσαν εναντίον ουκρανικού στρατιωτικού.

«Περιμένουμε η έκθεση να επιβεβαιώσει αυτό που υιοθετήσαμε ότι είναι ρωσικό λάθος», δήλωσε ο Πίτερ Φέλστιντ, εκδότης του περιοδικού Jane's Defense Weekly.

Και πρόσθεσε, Οι διαχειριστές του συστήματος νόμιζαν ότι «είχαν στο στόχο τους στρατιωτικό αεροσκάφος στην περιοχή αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν επιβατικό αεροπλάνο».

"Παράξενα πράγματα"

Η τραγωδία επιδείνωσε την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, οι σχέσεις των οποίων είχαν κλονιστεί λόγω της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση αυτή.

Η έκθεση μπορεί να αναθερμάνει την ένταση αυτή, μετά και τη διαφωνία για την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι υπήρχαν «πολλά παράξενα πράγματα» στο θέμα της έρευνας.

Και πρόσθεσε ότι, «Θραύσματα του αεροπλάνου και οι σοροί των θυμάτων δεν είχαν συλλεχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνο ορισμένα περισυνελέγησαν, ενώ άλλα παρέμειναν στο σημείο της τραγωδίας. Η Ρωσία δεν έλαβε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έθεσε στην ερευνητική αυτή ομάδα».

Ο κατασκευαστής του πυραυλικού συστήματος BUK οργανώνει επίσης συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για την καταστροφή του αεροπλάνου, μετά την πραγματοποίηση «πειράματος» που προέβλεπε την κατάρριψη ενός παλιού αεροπλάνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News