Κόσμος

Βασικός ύποπτος για τη διπλή επίθεση στην Άγκυρα το ΙΚ

Tο Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV, προσθέτοντας ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στο να αναγνωρίσουν τον ένα από τους δυο δράστες της επίθεσης.

«Αν δούμε τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε η επίθεση αυτή, θεωρούμε τις έρευνες για το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) προτεραιότητά μας», σημείωσε.

Επίσης υπογράμμισε, «Ήταν σαφώς μια επίθεση αυτοκτονίας. Γίνονται τεστ DNA. Διευκρινίστηκε ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν εκεί οι καμικάζι. Βρισκόμαστε κοντά σε ένα όνομα, που δείχνει προς μια οργάνωση».

Οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία, «Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, οι εκλογές θα διεξαχθούν», είπε και παρά τη διπλή αυτή επίθεση αυτοκτονίας, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του οποίου - Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) - έχασε στις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου την απόλυτη πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο για 13 χρόνια.

«Θα τις κάνουμε αυτές τις εκλογές», είπε εμφατικά σχολιάζοντας ότι η επίθεση είναι μια απόπειρα να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, ενώ σημείωσε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αν διαπιστωθεί ότι υπήρξαν κενά στην ασφάλεια που συνέβαλαν στην επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά δευτερολέπτων το Σάββατο την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την Τουρκία συγκεντρώνονταν για μια πορεία που είχαν διοργανώσει πολλά συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές για την ειρήνη σε διαμαρτυρία για την σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ενόπλων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο υποστηρίζει ότι ήταν ο στόχος της επίθεσης, δηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 128 και ότι έχει αναγνωρίσει όλες τις σορούς των θυμάτων, με εξαίρεση οκτώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο του κ. Νταβούτογλου, οι νεκροί της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας αγγίζουν τους 97.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια