default-image

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη

Κόσμος
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν, ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι σχηματίστηκε στη χώρα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Φάγεζ ελ Σάρατζ και αντιπροέδρους τον Άχμαντ Μέιτιγκ, τον Φάτι ελ Μπέζμπρι και τον Μούσα ελ Κόνι.

«Έπειτα από έναν χρόνο προσπαθειών που καταβλήθηκαν σε αυτήν τη διαδικασία με περισσότερες από 150 προσωπικότητες της Λιβύης έχει έρθει επιτέλους η ώρα που μπορούμε να προτείνουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας» δήλωσε ο Λεόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Σκιράτ του Μαρόκου, όπου τη Δευτέρα ξεκίνησαν από την αρχή διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Προτάθηκαν, μάλιστα, διάφορα πρόσωπα για να αναλάβουν διάφορα υπουργεία, καθώς και καίριες θέσεις όπως στο Συμβούλιο του Κράτους και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

«Πάρα πολλοί Λίβυοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλες τόσες μητέρες έχουν υποφέρει. Σήμερα σχεδόν 2,4 εκατομμύρια χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια» υπογράμμισε ο Μπερναρντίνο Λεόν.

Κατόπιν πρόσθεσε, «Είμαστε πεπεισμένοι ότι (ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης) μπορεί να επιτύχει (…) Οι Λίβυοι θα πρέπει να αδράξουν αυτήν την ιστορική ευκαιρία να σώσουν τη Λιβύη».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επιδοκίμασε την έκβαση των διαπραγματεύσεων, αλλά και τους Λίβυους διαπραγματευτές που επέδειξαν «υπευθυνότητα, ηγετική ικανότητα και πνεύμα συνεργασίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της χώρας τους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ολόψυχα το τελικό κείμενο και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στους οποίους πλέον έχει ανατεθεί η ευθύνη του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης και της εφαρμογής των όρων της συμφωνίας» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη παρέμενε βυθισμένη στο χάος με δύο κοινοβούλια και δύο αντίπαλες κυβερνήσεις. Από τη μια το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχεί η ισλαμιστική πολιτοφυλακή Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) με έδρα την Τρίπολη, και από την άλλη μια άλλη κυβέρνηση με έδρα το Τομπρούκ, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News