Κόσμος

Οι "28" της Ε.Ε. συμφώνησαν αυστηροποίηση της πολιτικής απελάσεων

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν να ακολουθήσουν πιο αυστηρή πολιτική ως προς τις απελάσεις και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προσφυγική κρίση συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας συνοριοφυλακής.

Οι υπουργοί αναφέρουν σε κείμενό τους ότι «τα αυξημένα ποσοστά επιστροφών θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την παράτυπη μετανάστευση», ενώ ενέκριναν και την κράτηση προσφύγων για όσους επιχειρήσουν να το σκάσουν πριν την απέλασή τους.

Συμφώνησαν να επιχειρήσουν, επίσης, να πείσουν τις αφρικανικές και άλλες φτωχές χώρες να δεχτούν την επανεισδοχή στο έδαφός τους προσφύγων στους οποίους η Ευρώπη θα έχει αρνηθεί την είσοδο, με αντάλλαγμα πακέτα βοήθειας.

«Οι επαναπροωθήσεις είναι πάντα σκληρές», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση. «Αλλά μπορούμε να προσφέρουμε χώρο και στήριξη σε πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία (κάτι που μπορεί να γίνει) εάν αυτοί που δε χρειάζονται προστασίας δεν έρχονται ή επιστρέφουν γρήγορα (στις χώρες από τις οποίες προέρχονται)».

Οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν επίσης τη στενότερη συνεργασία για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., κυρίως στη Μεσόγειο, απ' όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στην Ευρώπη.

«Μία Ευρώπη χωρίς ασφαλή εξωτερικά σύνορα θα είναι μία Ευρώπη με εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους», είπε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ακολουθώντας τη γραμμή του Φρανσουά Ολάντ, πρότεινε ενίσχυση της FRONTEX και μία υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής με ενισχυμένη εξουσία που θα μπορεί να επεμβαίνει όπου οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση στα σύνορα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με υπουργούς, συμφωνήθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες εκείνες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Την Τετάρτη είχε τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο της ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο με στόχο τα δίκτυα διακίνησης.

Κομισιόν: Στήριξη 17 εκατ. ευρώ σε Σερβία και ΠΓΔΜ για το προσφυγικό

Οικονομική στήριξη, ύψους 17 εκατ. ευρώ, προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κονδύλι αυτό αποτελεί μέρος των συνολικών προσπαθειών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι τα 10 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ένα ειδικό μέτρο που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή για να βοηθήσει τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσουν τις «πρωτοφανείς ροές προσφύγων στις χώρες αυτές».

Τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ είναι ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Επιτροπής να διαθέσει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015 για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης των προσφύγων.

Από τα τέλη της άνοιξης του 2015, πάνω από 200.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στα Δυτικά Βαλκάνια, η συντριπτική πλειονότητα από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.

Σερβία και ΠΓΔΜ σημειώνουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αυξημένη ροή προσφύγων.

O επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι η νέα χρηματοδότηση προς το Βελιγράδι και τα Σκόπια αποτελεί σημαντική ένδειξη της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις δύο αυτές χώρες οι οποίες έχουν ήδη κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουν το θέμα των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των βίαιων εκτοπισμών στο εσωτερικό της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις γειτονικές χώρες που ήδη φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Είναι συλλογική μας ευθύνη για την παροχή προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθεια σε ευάλωτα άτομα, όπου κι αν βρίσκονται, από όπου και αν προέρχονται και όπου και αν πηγαίνουν», ανέφερε ο Χ. Στυλιανίδης.

Χιλιάδες πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας

Συνολικά, 10.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός που ώθησε τις Αρχές να ζητήσουν «την κινητοποίηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο είναι μικρότερος από τον αριθμό-ρεκόρ των 12.000 εισόδων που είχε καταγραφεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η τεράστια εισροή προσφύγων αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ίβο Κοτέβσκι εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.  

Τις τελευταίες ημέρες περνούσαν τα σύνορα της χώρα καθημερινά 3.000 με 5.000 άνθρωποι.

Την Παρασκευή οι πρώτες μετεγκαταστάσεις

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τους συνολικά 160.000 όπως έχει συμφωνηθεί.

Η πρώτη αυτή εφαρμογή του μέτρου αφορά τη μετακίνηση πολιτών της Ερυθραίας από την Ιταλία στη Σουηδία, η οποία θα γίνει παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του Iταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Οι τρεις θα συναντηθούν με την πρώτη ομάδα των αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία πριν από την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης για τη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούν την περιοχή hotspot στη Λαμπεντούζα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ζ. Άσελμπορν θα μεταβούν στην Αθήνα για ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Mεταξύ των υπουργών που θα συμμετέχουν είναι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και του υπουργού Ζ. Άσελμπορν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια