Κόσμος

Δικαστική ήττα για τη Ρούσεφ-αυξάνεται ο κίνδυνος μομφής

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νομικών διαδικασιών σε βάρος της, μετά τη βαριά δικαστική ήττα που υπέστη την Πέμπτη, οπότε το ομοσπονδιακό ελεγκτικό δικαστήριο (TCU) εντόπισε παρανομίες και παρατυπίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα πως η κυβέρνηση Ρούσεφ χειραγώγησε τους κρατικούς λογαριασμούς προκειμένου να μεγεθύνει τα έσοδα και να αποκρύψει την αύξηση του ελλείμματος, παίρνοντας παράνομα δάνεια από κρατικές τράπεζες ώστε να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά.

«Οι λογαριασμοί δεν είναι σε κατάσταση να εγκριθούν και συνιστούμε την απόρριψή τους», δήλωσε ο επικεφαλής του δικαστηρίου, μετά την ομόφωνη απόφαση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Το TCU δεν μπορεί να πάρει τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά στέλνει τις αποφάσεις του στη Βουλή, δίνοντας νέα ώθηση στις προσπάθειες των αντιπάλων της κ. Ρούσεφ να προετοιμάσουν διαδικασία μομφής σε βάρος της, προτού καν συμπληρώσει δυο χρόνια στη δεύτερη προεδρική θητεία της.

Πρόκειται για το δεύτερο βαρύ δικαστικό πλήγμα σε 48 ώρες για την πρόεδρο της Βραζιλίας, με δεδομένο ότι την Τρίτη το εκλογικό δικαστήριο επέτρεψε τη συνέχιση μιας μήνυσης που καταγγέλλει παρανομίες στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία της κ. Ρούσεφ.

Η εν λόγω μήνυση μπορεί να ακόμα και να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2014, όπου η αριστερή Ρούσεφ επανεξελέγη στο δεύτερο γύρο με διαφορά 3,3 μονάδων από τον κεντρώο αντίπαλό της, Αέσιου Νέβες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια