Κόσμος

ΝΑΤΟ: Συνεδριάζει για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, την ώρα που οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξάνονται με αιχμή τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία. προοκειμένου να καθορίσουν την ενιαία στρατηγική στάση τους απέναντι στη Μόσχα. Στις συζητήσεις θα τεθούν και οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η σύσκεψη έρχεται στον απόηχο τουλάχιστον δυο παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, τις οποίες το NATO έχει καταδικάσει ως εσκεμμένες και επικίνδυνες.

Επιπρόσθετα, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες πραγματοποιούνται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι ρωσικά πλοία που έπλεαν στην Κασπία Θάλασσα έπληξαν θέσεις του ΙΚ στη Συρία με κατευθυνόμενους πυραύλους cruise, στην πρώτη χρήση τέτοιων οπλικών συστημάτων στην ιστορία των ρωσικών δυνάμεων.

Τα βλήματα έπληξαν στόχους σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων, περνώντας από τον εναέριο χώρο του Ιράκ και του Ιράν, σε μια ακόμα ένδειξη της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι του Ιράι έχουν μιλήσει για το ενδεχόμενο επέκτασης των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους και στο Ιράκ.

Εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους cruise, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία συνοδευόμενες από επίγειες επιχειρήσεις του συριακού στρατού και φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών. Στόχοι αυτών των επιθέσεων ήταν κεντρικές και δυτικές επαρχίες που ελέγχονται στο μεςγαλύτερο μέρος από αντικαθεστωτικούς αντάρτες, κι όχι από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διαψεύσει τις καταγγελίες της Δύσης πως οι ρωσικές επιδρομές δεν στοχοθετούν τους τζιχαντιστές.

Μιλώντας πριν τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο NATO, Ντάγκλας Λουτ, δήλωσε ότι η αύξηση του ρωσικού στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή περιλαμβάνει «αξιόλογη και αυξανόμενη» ρωσική ναυτική παρουσία και στην ανατολική Μεσόγειο. «Πάνω από 10 πλοία τώρα, που είναι λίγο εκτός του φυσιολογικού», είπε ο κ. Λουτ.

Κατόπιν προσέθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν σταλεί στη Συρία περιλαμβάνουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ίλη των πιο σύγχρονων θωρακισμένων αρμάτων που διαθέτει ο ρωσικός στρατός.

Σχόλια