Κόσμος

Απόφαση-σταθμός του Ευρωδικαστηρίου για μεταφορά προσωπικών δεδομένων

Το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών προς τις ΗΠΑ για εμπορικούς σκοπούς ακυρώνει με απόφαση-σταθμό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που είχε θεσμοθετηθεί πριν από 15 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το λεγόμενο Safe Harbour (ασφαλές λιμάνι) και το οποίο χρησιμοποιούσαν μεγάλες εταιρείες όπως η IBM, η Google και η Ericsson.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρεται στην απόφασή του στις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ότι οι αμερικανικές Αρχές είχαν τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος Prism να συλλέγουν πληροφορίες απευθείας από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple και το Facebook.

Μάλιστα έπειτα από την απόφαση το Facebook και άλλοι κολοσσοί του διαδικτύου μπορεί να υποχρεωθούν να σταματήσουν την αποστολή προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ. Τα εν λόγω δεδομένα περιλαμβάνουν κάθε πληροφορία που θα επέτρεπε την αναγνώριση ενός προσώπου με άμεσο τρόπο (όνομα, επώνυμο, φωτογραφία ή ακόμη και αποτυπώματα) ή με έμμεσο (αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ή αριθμός πελάτη).

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την απόφαση σύμφωνα με την οποία θεωρείται άκυρη η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για τη μεταφορά δεδομένων.

Ο Έρνεστ σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αναθεωρηθεί το πλαίσιο αυτό. Έτοιμη να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες να αρθεί η «αβεβαιότητα» που δημιουργεί η απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε και η υφυπουργός Εμπορίου Πένι Πρίτσκερ.

Με ανακοίνωσή της η Πρίτσκερ εξέφρασε την «απογοήτευσή» της για την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί «αβεβαιότητα» για τις εταιρείες και τους καταναλωτές, μεταδίδει το portal της "Καθημερινής".

«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις εταιρείες και τους καταναλωτές, τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Ευρωπαίους και θέτει σε κίνδυνο τη διατλαντική ψηφιακή οικονομία», ανέφερε η υφυπουργός.

«Ευχαριστώ» Σνόουντεν στην Ευρώπη

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA ο οποίος αποκάλυψε το εύρος του δικτύου ηλεκτρονικής κατασκοπίας των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, ευχαρίστησε την Ευρώπη για την απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέρριψε έναν νόμο που παρακάμπτεται καθημερινά (για λόγους κατασκοπίας). Όλοι μας αισθανόμαστε πιο ασφαλείς τώρα», σχολίασε στο Twitter ο Σνόουντεν.

«Είναι η δεύτερη φορά σε ισάριθμα χρόνια που ο κόσμος μπορεί να βασιστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε, Ευρώπη» έγραψε ο προγραμματιστής που έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Ο Σνόουντεν συνεχάρη επίσης τον Μαξ Σρεμς, το νεαρό Αυστριακό δικηγόρο που είχε προσφύγει εναντίον του Facebook, τονίζοντας ότι με τις ενέργειές του έκανε τον κόσμο καλύτερο.

Ο Σνόουντεν καταζητείται για κατασκοπία και κλοπή κρατικών εγγράφων και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Οι ιρλανδικές Αρχές εξετάζουν το θέμα μεταφοράς δεδομένων προς τις ΗΠΑ

Οι ιρλανδικές Αρχές σκοπεύουν να εξετάσουν λεπτομερώς τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών του Facebook προς τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης που ανέτρεψε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

«Η απόφαση διασαφηνίζει ότι επαφίεται στην (ιρλανδική) επιτροπή προστασίας των δεδομένων να επανεξετάσει την προσφυγή του κ. Σρεμς και να προχωρήσει στις αναγκαίες έρευνες», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάρα Μέρφι, αρμοδιότητα του οποίου είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή συνιστά μια ευκαιρία «για να καθοριστούν παγκόσμιοι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε «άκυρο» το καθεστώς που ισχύει εδώ και 15 χρόνια για τη μεταφορά δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς, μετά την προσφυγή που είχε καταθέσει στην Ιρλανδία (σ.σ. την ευρωπαϊκή έδρα του Facebook) ο Αυστριακός δικηγόρος Μαξ Σρεμς.

Η επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων Έλεν Ντίξον, που είναι επικεφαλής της ιρλανδικής υπηρεσίας που διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου, ζήτησε από το νομικό τμήμα της υπηρεσίας αυτής να εξετάσει το πρόβλημα.

«Τα θέματα που προκύπτουν από την απόφαση (του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) είναι περίπλοκα», σχολίασε η Ντίξον, υπογραμμίζοντας ότι οι συνέπειες θα επεκταθούν «πολύ πέρα από την υπόθεση» για την οποία προσέφυγε ο Σρεμς στην Ιρλανδία.

Ο Αυστριακός δικηγόρος, ανησυχώντας για τις πρακτικές που ακολουθούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, απευθύνθηκε στις ιρλανδικές Αρχές διεκδικώντας το δικαίωμά του να αντιταχθεί στη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων του επειδή οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο Σρεμς απευθύνθηκε στην Ιρλανδία επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook και επομένως από εκεί μεταφέρει η εταιρεία τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών της στους διακομιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Σχόλια