default-image

Η Καλιφόρνια νομιμοποιεί την ευθανασία

Κόσμος
Η Καλιφόρνια νομιμοποιεί την ευθανασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Καλιφόρνια νομιμοποιείται πλέον η ευθανασία στην οποία ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αλλά με πνευματική διαύγεια, θα μπορούν να επιλέξουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους με ιατρική βοήθεια. Ο αμφιλεγόμενος νόμος -που είχε αρχικά ναυαγήσει παρά την υπόθεση της 29χρονης Μπρίτανι Μέιναρντ- πήρε τελική την υπογραφή του κυβερνήτη, ο οποίος δεν είχε ανοίξει μέχρι το τέλος τα χαρτιά του για το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον νόμο που υπέγραψε ο κυβερνήτης της πολυπληθέστερης Πολιτείας των ΗΠΑ, Τζέρι Μπράουν (Δημοκρατικός), μπορεί να γίνει ευθανασία αφού προηγουμένως βεβαιωθεί από δυο γιατρούς η κατάσταση του ασθενούς και ο χρόνος ζωής που του απομένει και διαπιστωθεί ότι έχει σώας τας φρένας.

Ο κυβερνήτης Μπράουν, καθολικός ο ίδιος με παιδεία που έλαβε σε σχολεία ιησουιτών, ανέφερε πως πριν αποφασίσει για την κύρωση του νόμου συζήτησε αναλυτικά το θέμα, μεταξύ άλλων με τους προσωπικούς του γιατρούς και έναν επίσκοπο.

«Στο τέλος, χρειάστηκε να φτάσω στο σημείο να σκεφτώ τι θα ήθελα εγώ ο ίδιος αν βρισκόμουν μπροστά στο θάνατο. Δεν ξέρω τι θα έκανα, εάν βυθιζόμουν σε παρατεταμένους και βασανιστικούς πόνους αλλά είμαι βέβαιος ότι θα ανακουφιζόμουν, εάν γνώριζα ότι υπάρχει αυτός ο νόμος που μου δίνει μια εναλλακτική λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης αμέσως μετά την υπογραφή του νόμου.

Στη συνέχεια εξήγησε, «Δεν θα μπορούσα να στερήσω αυτήν τη δυνατότητα από οποιονδήποτε άλλον».

Μόνο τέσσερις Πολιτείες επέτρεπαν μέχρι πρότινος την ευθανασία: το Ορεγκον, η Ουάσιγκτον, η Μοντάνα και το Βερμόντ. Παρόμοια νομοσχέδια έχουν προταθεί σε άλλες 20 Πολιτείες, αλλά κανένα δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη.

Στην Καλιφόρνια, ώθηση για την έγκριση του νόμου έδωσε η ευθανασία, πριν από περίπου έναν χρόνο, της Μπρίτανι Μέιναρντ, μιας 29χρονης που έπασχε από ανίατη μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και υπέφερε από αφόρητους πόνους. Η Μπρίτανι Μέιναρντ είχε μετακομίσε στο Όρεγκον προκειμένου να τεθεί τέλος στη ζωή της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News