Κόσμος

Προειδοποίηση ΝΑΤΟ στη Ρωσία για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές «κατά της συριακής αντιπολίτευσης και κατά πολιτών», λίγες ημέρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων από τη Μόσχα.

Παράλληλα, ζήτησε εξηγήσεις για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Οι πρέσβεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας, οι οποίοι συναντήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, κάλεσαν τη Μόσχα να σταματήσει άμεσα αυτή την πρακτική.

«Οι σύμμαχοι διαμαρτύρονται έντονα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας και καταδικάζουν την παραβίαση του ΝΑΤΟϊκού εναέριου χώρου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν επικίνδυνη και ανεύθυνη τη στάση της Ρωσίας και την καλούν να σταματήσει άμεσα αυτή την πρακτική.

Η Τουρκία είχε αντιδράσει έντονα καλώντας το Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις. Ειδοποίησε το ΝΑΤΟ προειδοποιώντας ταυτόχρονα διά στόματος του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η χώρα έχει σαφείς κανόνες εμπλοκής και θα τους ενεργοποιήσει.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη», επισημαίνοντας επίσης πως οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία «δε συμβάλλουν στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής».

Το απόγευμα της Δευτέρας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι ρωσικές δράσεις στη Συρία θα οδηγήσουν μονάχα σε αναβολή της πολιτικής μετάβασης.

Τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της για να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στο έδαφος που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ανησυχούν αρκετά» για τη ρωσική πρόκληση στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Σχόλια