Κόσμος

Μέρκελ προς Ε.Ε.: "Πρόβλημα τα σύνορα Ελλάδας με Τουρκία"

H καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες με την Τουρκία για το θέμα των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε πως τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ένα θέμα.

Στην ομιλία της κατά το εβδομαδιαίο βίντεο podcast που μεταδόθηκε το Σάββατο, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της, καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - μια κρίση που, όπως είπε, «δοκιμάζει το σθένος της Ευρώπης».

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης.

«Και για την Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι πρέπει βέβαια, πάνω απ' όλα, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας σε όλη την Ευρώπη - και να τα προστατεύσουμε μαζί - έτσι ώστε η μετανάστευση στην Ευρώπη να γίνεται τακτοποιημένα», είπε, όπως μεταδίδει το news247.gr.

«Σημαίνει όμως επίσης πως πρέπει να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη για τις χώρες όπου βρίσκονται οι αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να φεύγουν, ή όπου υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες, όπως στο Λίβανο, στην Ιορδανία ή στην Τουρκία», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμη πως η Γερμανία πρέπει να καταστήσει σαφές πως εκείνοι που χρειάζονται προστασία θα την έχουν αλλά εκείνοι που έρχονται στη χώρα μόνο για οικονομικούς λόγους θα πρέπει να ξαναφύγουν.

«Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι σχετικά με αυτό και να το κάνουμε σαφές», είπε.

Είπε ακόμη πως η ενσωμάτωση των νέων αφίξεων είναι ένα «μεγάλο καθήκον» και ο κόσμος θα πρέπει να μπορεί να εκφράζει τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια και να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σχόλια