Κόσμος

Δεκάδες νεκροί από το βομβαρδισμό του νοσοκομείου των MSF

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στο Αφγανιστάν σε επιχείρηση του αμερικανικού στρατού, ο οποίος κατά το βομβαρδισμό της πόλης Κουντούζ, έπληξε νοσοκομείο που διευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Σύμφωνα με τους New York Times, από τον τραυματισμό υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους νοσηλευόμενοι αλλά και προσωπικό του νοσοκομείου.

Ανακοίνωση του στρατού επιβεβαιώνει την αεροπορική επίθεση που έγινε γνωστή νωρίτερα, κάνοντας λόγο για επιχείρηση κατά δυνάμεων που αποτελούσαν απειλή, τονίζοντας ότι υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες σε κοντινό νοσοκομείο οι οποίες είναι υπό διερεύνηση. Πάντως, το απόγευμα του Σαββάτου ο επικεφαλής των δυνάμεων στο Αφγανιστάν που ελέγχονται από τις ΗΠΑ ζήτησε συγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας για το τραγικό περιστατικό.

Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ έδωσε λεπτομέρειες στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και ζήτησε συγνώμη, όπως αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του Γάνι.

Μαρτυρίες εργαζομένων που κατάφεραν να βγουν αλώβητοι από το χτύπημα αναφέρουν πάντως πως ούτε στη γύρω περιοχή, αλλά ούτε στο νοσοκομείο υπήρχαν δυνάμεις των Ταλιμπάν, της οργάνωσης που αποτελεί στόχο των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

Όμως μαρτυρία αστυνομικού της πόλης κάνει λόγο για μαχητές Ταλιμπάν που χρησιμοποιούσαν το νοσοκομείο ως ορμητήριο. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ασθενείς από όλες τις πλευρές που συγκρούονται στο Αφγανιστάν (Δυνάμεις Ασφαλείας και Ταλιμπάν), κάτι που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει τις Αφγανικές Δυνάμεις, όπως μεταδίδει το portal της "Καθημερινής".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 19 ήταν προσωπικό του νοσοκομείου.

«Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν συνεχίστηκε "για περισσότερο από 30 λεπτά" αφού η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό πως το νοσοκομείο είχε πληγεί από μία πρώτη αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσαν σήμερα οι MSF.

Οι MSF απαιτούν «να χυθεί γρήγορα άπλετο φως» σε αυτή την επίθεση στην οποία τουλάχιστον εννέα εργαζόμενοι της οργάνωσης σκοτώθηκαν και που μπορεί να οφείλεται σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

ΟΗΕ: «Έγκλημα πολέμου η σκόπιμη επιδρομή σε νοσοκομείο»

«Ασυγχώρητη» και «εν δυνάμει εγκληματική» χαρακτήρισε σε δήλωσή του την επίθεση ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ρααντ Αλ Χουσέιν, κάνοντας λόγο για πιθανή αμερικανική επιδρομή.

Μάλιστα ζήτησε τη διεξαγωγή εις βάθος και διαυγούς έρευνας, λέγοντας ότι, «εάν αναγνωριστεί ως σκόπιμη από τη δικαιοσύνη, μία αεροπορική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου. Αυτό το περιστατικό είναι ιδιαιτέρως τραγικό, ασυγχώρητο και εν δυνάμει εγκληματικό».

Στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρίστος Στυλιανίδης, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής βοήθειας και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστατεύονται.

Σχόλια