Κόσμος

Ρωσία: "Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα ενταθούν"

Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον θέσεων της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος" κοντά στη Ράκα, προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερες από 60 πτήσεις στη βορειοανατολική Συρία τις τελευταίες 72 ώρες και μείωσε σημαντικά το στρατιωτικό δυναμικό των τρομοκρατών εκεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού στρατού τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, από το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού στρατού, δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας έθεσαν στο στόχαστρο πάνω από 50 στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μέρα και νύχτα από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ σε όλο το βάθος της επικράτειας της Συρίας», είπε ο Καρταπόλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «περίπου 600» μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ευρώπη».

Ο ίδιος είπε πως η Ρωσία είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις αεροπορικές της επιδρομές και συνέστησε στις ΗΠΑ να σταματήσουν τις πτήσεις τους σε περιοχές όπου επιχειρούσε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

«Οι Αμερικανοί μάς είπαν στη διάρκεια των συνομιλιών ότι στην περιοχή εκείνη δε βρισκόταν κανείς άλλος εκτός από τρομοκράτες», είπε ο Καρταπόλοφ, αναφερόμενος στην περιοχή όπου δραστηριοποιήθηκε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο αξιωματούχος του ρωσικού στρατού δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με αυξημένη ένταση.

«Όχι μόνο θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά και θα αυξήσουμε την έντασή τους», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Ο Καρταπόλοφ σημείωσε πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν κυρίως «κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών και εκρηκτικών, κέντρα επικοινωνιών, μικρά εργοστάσια για την παραγωγή οπλισμού επιθέσεων αυτοκτονίας και στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών».

Τουλάχιστον 39 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Όπως ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 39 άμαχοι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά και οκτώ γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η Ρωσία στη Συρία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο σκοτώθηκαν 14 μαχητές - 12 από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος γύρω από την πόλη Ράκα και δύο από το Μέτωπο Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν δήλωσε ότι ο απολογισμός περιλαμβάνει μόνο τους επιβεβαιωμένους θανάτους.

Νωρίτερα, ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «πολλά ρωσικά πλήγματα έθεσαν στο στόχαστρο θέσεις του ΙΚ δυτικά της Ράκα» και πως «οι εκρήξεις ακούστηκαν μέχρι την πόλη», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους που επλήγησαν.

Σύμφωνα πάντως με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν ένα κέντρο διοίκησης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κοντά στη Ράκα, προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και ένα υπόγειο καταφύγιο.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, αεροσκάφη SU-34 και SU-24M πραγματοποίησαν περισσότερες από 20 αεροπορικές εξόδους με στόχο εννέα εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους», διευκρίνισε το υπουργείο.

Το ΙΚ ελέγχει πλήρως την επαρχία Ράκα, η οποία θεωρείται ως «πρωτεύουσα» της ισλαμιστικής οργάνωσης. Η Ράκα είναι το κυριότερο προπύργιό της από το 2013.

Την Πέμπτη η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έθεσε στο στόχαστρο τη Ράκα για πρώτη φορά αφότου είχε αρχίσει να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία μία ημέρα νωρίτερα.

(Στη φωτογραφία του Reuters επάνω, εικόνα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Μόσχα)

Σχόλια