Κόσμος

Άνοιξε ξανά η σήραγγα της Μάγχης, μετά την εισβολή μεταναστών

Ξανάρχισε το Σάββατο το πρωί στις 8:05 τοπική ώρα (09:05 ώρα Ελλάδος) η κυκλοφορία στη σήραγγα της Μάγχης κοντά στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, μετά τη διακοπή της κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν τον κλοιό της ασφάλειας και εισήλθαν μαζικά μέσα στη σήραγγα.

«Μπορέσαμε να στείλουμε ένα πρώτο Eurostar στο σημείο αναχώρησης από την Αγγλία στις 08:05 (...). Η υπηρεσία θα ξαναρχίσει να λειτουργεί σταδιακά και ανακοινώνουμε μια αναχώρηση από τη Γαλλία γύρω στις 10:00» τοπική ώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της Eurotunnel.

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί γύρω στις 00:30 (01:30 ώρα Ελλάδος) όταν «περίπου εκατό μετανάστες έσπασαν τον κλοιό της ασφάλειας της σήραγγας και μπήκαν μέσα διά της βίας», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο επίσης μια εκπρόσωπος της Eurotunnel.

«Οι μετανάστες μπόρεσαν να προχωρήσουν αρκετά μακριά μέσα στη σήραγγα, περίπου 15 χιλιόμετρα», διευκρίνισε παράλληλα η νομάρχης του Πα-ντε-Καλαί, Φαμπιέν Μπουσιό.

Η ομάδα αυτή έδειξε «μια κάποια επιθετικότητα. Συνήθως υποχωρούν απέναντι στις δυνάμεις της τάξης, τώρα ήθελαν να τις περάσουν, ήταν 113», σημείωσε επίσης, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία «προχώρησε σε συλλήψεις».

«Αυτή είναι πραγματικά μια επίθεση λόγω του αριθμού (τους) και της βίας. Έπεσαν πάνω στο προσωπικό», υπογράμμισε παράλληλα η εκπρόσωπος του Eurotunnel, μεταδίδει το imerisia.gr.

«Είναι πολύ πιθανόν να επρόκειτο για μια προμελετημένη επιχείρηση που είχε ως στόχο να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης».

Δύο χωροφύλακες και 4 μετανάστες τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τη νομάρχη.

Ορισμένοι από τους χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να διεισδύσουν στη σήραγγα της Μάγχης όλες αυτές τις ημέρες καταλήγουν στο θάνατο. Από τις 26 Ιουνίου, 13 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή της σήραγγας στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Βρετανία, την οποία βλέπουν σαν Ελ Ντοράντο.

Περίπου 3.500 άνθρωποι διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες σε έναν καταυλισμό τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει ως «νέα ζούγκλα» στα ανατολικά του Καλαί.

Σχόλια