default-image

Πορτογαλία: Προβάδισμα του Κοέλιο δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Κόσμος
Πορτογαλία: Προβάδισμα του Κοέλιο δίνουν οι δημοσκοπήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη σειρά της παίρνει η Πορτογαλία για τις βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τον πρωθυπουργό Κοέλιο να προηγείται, όχι όμως να αποκτά και την αυτοδυναμία, επιβεβαιώνοντας έτσι το προβάδισμα που είχε τις τελευταίες εβδομάδες έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών.

Η κυβερνητική συμμαχία υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο λαμβάνει ποσοστό 38% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 32% που εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρώην δημάρχου της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα, δείχνει δημοσκόπηση που έκανε το Καθολικό Πανεπιστήμιο.

Η δημοσκόπηση, η οποία στηρίχθηκε σε δείγμα 3.300 ανθρώπων, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα εξασφαλίσει 99 με 114 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή δεν θα έχει τους 116 βουλευτές στους συνολικά 230 που θα του εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει 78 με 95 έδρες.

Σύμφωνα με την δεύτερη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Eurosondagem, το μόνο που είχε προβλέψει πιθανή νίκη των Σοσιαλιστών σε προηγούμενη μέτρησή του, τώρα εμφανίζει τον απερχόμενο κυβερνόντα συνασπισμό να λαμβάνει ποσοστό 37,7% στην πρόθεση ψήφου (102 ως 108 έδρες), έναντι 32,7% που παίρνουν οι Σοσιαλιστές (89 ως 95 βουλευτές).

Προβάδισμα στον Κοέλιο δίνει και η τρίτη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Intercampus, η οποία τον δείχνει να λαμβάνει το 37,2% των ψήφων, έναντι 32,9% το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε διάστημα τριών μηνών αντιστράφηκαν οι θέσεις των δύο στρατοπέδων, καθώς δημοσκόπηση που είχε γίνει στις αρχές του Ιουλίου από το ίδιο ινστιτούτο έδινε στους Σοσιαλιστές το προβάδισμα με 37,6% των ψήφων, έναντι 32,7% στον συνασπισμό που κυβερνάει τη χώρα από το 2011.

Τέλος βάσει των δημοσκοπήσεων αυτών, η συμμαχία Κομμουνιστών-Πρασίνων αναμένεται να λάβει 8,8% ως 9,4% των ψήφων (15 ως 21 έδρες), ενώ το Αριστερό Μπλοκ ποσοστό 6,7% ως 9% των ψήφων (10 ως 17 βουλευτές).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News