default-image

3 ή 4 μήνες θα διαρκέσουν οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία

Κόσμος
3 ή 4 μήνες θα διαρκέσουν οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τρεις ή τέσσερις μήνες» θα διαρκέσουν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και θα ενισχυθούν, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα Αλεξέι Πουσκόφ.

«Υπάρχει πάντα κίνδυνος ολίσθησης και εγκλωβισμού, αλλά στη Μόσχα μιλάμε για επιχειρήσεις τριών ή τεσσάρων μηνών» ανέφερε συγκεκριμένα, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Σε ερώτηση εάν πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της επιχείρησης, απάντησε: «Οπωσδήποτε».

Παράλληλα, η Τουρκία και οι εταίροι της στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους έκαναν έκκληση στη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές, που, όπως λένε, έχουν στόχο τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των τζιχαντιστών εκφράζοντας την ίδια στιγμή «βαθιά ανησυχία» για τα ρωσικά πλήγματα.

Σε κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις συμμαχικές αραβικές χώρες του Κόλπου, η Τουρκία σημειώνει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν «περαιτέρω κλιμάκωση» της σύγκρουσης και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πυροδοτήσουν περισσότερο τον εξτρεμισμό.

Η Ρωσία πραγματοποίησε χθες Πέμπτη για δεύτερη μέρα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία τα οποία, σύμφωνα νε ανακοίνωση, είχαν στόχο τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί συζήτησαν για τους τρόπους αποφυγής οποιουδήποτε επεισοδίου στον συριακό εναέριο χώρο.

Αναφορικά με το γειτονικό Ιράκ, στο οποίο δρα επίσης το Ισλαμικό Κράτος, η Μόσχα δήλωσε ότι δεν προυίθεται να επεκτείνει σε αυτή τη χώρα τη δράση της Πολεμικής της Αεροπορίας, ωστόσο η Βαγδάτη σημείωσε ότι θα εξέταζε μια τέτοια πρόταση.

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 και χαρακτηριζόταν ήδη εξαιρετικά περίπλοκος, παίρνει νέα τροπή με την εμπλοκή της Ρωσίας, ενός αταλάντευτου συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μια συμμαχία περίπου 40 χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην οποία η Ρωσία δεν συμμετέχει, διεξάγει από τον Σεπτέμβριο του 2014 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, γεγονός που δεν μοιάζει παρόλα αυτά να έχει αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τους τζιχαντιστές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News