default-image

Το κρυμμένο μυστικό της Νεφερτίτης στον τάφο του Τουταγχαμών

Κόσμος
Το κρυμμένο μυστικό της Νεφερτίτης στον τάφο του Τουταγχαμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεωρείται η ομορφότερη γυναίκα της αρχαιότητας και μάλλον όχι άδικα κρίνοντας από τις προσωπογραφίες της. Ο λόγος για τη Νεφερτίτη τη βασίλισσα, που με την ανεπανάληπτη ομορφιά και τη μεγάλη δύναμη διαδραμάτισε σημαντικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο το 14ο αι. π.Χ. στην Αίγυπτο. Ο τάφος της αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο, το οποίο ίσως βρίσκεται κοντά στη λύση του.

Αφορμή είναι μια νέα θεωρία του Βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς, ότι είναι θαμμένη σε ένα μυστικό θάλαμο μαζί με το θετό γιο της, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Τουταγχαμών, ο Φαραώ που έγινε διάσημος χάρη στο μόνο ασύλητο τάφο της Κοιλάδας των Βασιλέων στο Λούξορ.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ο Ριβς σκοπεύει να αποδείξει ότι η Νεφερτίτη είναι θαμμένη σε κρυφό θάλαμο στον υπόγειο τάφο του νεαρού Φαραώ, ο οποίος πέθανε απρόσμενα στα 19 του χρόνια και θάφτηκε βιαστικά σε έναν υπόγειο ταφικό θάλαμο, που μάλλον δεν προοριζόταν γι' αυτόν.

Ο αρχαιολόγος εκτιμά ότι ο θάνατος του Τουταγχαμών ανάγκασε τους Αιγύπτιους ιερείς να ανοίξουν τον τάφο της Νεφερτίτης 10 χρόνια μετά το δικό της θάνατο, καθώς ο τάφος του νεαρού Φαραώ δεν είχε κατασκευαστεί ακόμα.

Ο Τουταγχαμών πέθανε το 1324 π.Χ., μετά από μόλις εννέα χρόνια στο θρόνο, και ο Ριβς εκτιμά ότι οι τοιχογραφίες στον ταφικό του θάλαμο μπορεί να κρύβουν δύο μυστικές πόρτες. Σημειώνεται ότι, εκτός από την ομορφιά της, η Νεφερτίτη έμεινε στην ιστορία για έναν επιπλέον λόγο, αυτή τη φορά πολιτικό. Υποστήριξε ενεργά το σύζυγό της Ακενατόν, το Φαραώ που έστρεψε προσωρινά την αρχαία Αίγυπτο στο μονοθεϊσμό με την επιβολή της λατρείας του ενός θεού του ήλιου Ατόν.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι το πιο διάσημο άγαλμά της, ηλικίας 3.300 ετών, μια προτομή που διαιωνίζει τη μοναδική ομορφιά της, ανακαλύφθηκε στην έρημο της Αιγύπτου από τον Λούντβιχ Μπόρχαρντ το 1912 και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς ο Βρετανός αρχαιολόγος, σύμφωνα με το "Ρόιτερς", πήρε το πράσινο φως από την Αιγυπτιακή Αρχή Αρχαιοτήτων, ώστε να αναζητήσει τον τάφο της Νεφερτίτης.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της θερμικής απεικόνισης, καθώς και με ραδιοανιχνευτές που μπορούν να «δουν» πίσω από τον τοίχο του ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμών αν υπάρχουν μυστικές αίθουσες και ακόμη να δείξουν τι περιέχουν.

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News