default-image

Μήνυμα Αναστασιάδη για τα 55 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κόσμος
Μήνυμα Αναστασιάδη για τα 55 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τη συμπλήρωση 55 ετών από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημερινή επέτειος, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, αποτελεί ευκαιρία για ένα βαθύ προβληματισμό για την πορεία που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. «Η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας ελπιδοφόρου πορείας, αποτέλεσε δυστυχώς στοιχείο αντιπαλότητας και διχασμού των δύο κοινοτήτων που συνιστούν τον κυπριακό λαό» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Όπως επισήμανε, εξ αρχής οι δύο κοινότητες της Κύπρου δεν πίστεψαν στο νεοϊδρυθέν κράτος και το δικοινοτικό χαρακτήρα του, «αφού οι μεν το θεωρούσαν σταθμό και όχι την οριστική λύση, ενώ οι δε ευνοημένοι από τις συνθήκες θεώρησαν το νέο κράτος εφαλτήριο ολοκλήρωσης ξένων σχεδιασμών».

Μέσα από τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωσε, επιδιώκεται μία συμφωνία για ένα κράτος που θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο η διασφάλιση του διζωνικού χαρακτήρα δεν θα αφαιρεί από κανέναν, είτε είναι Ελληνοκύπριος είτε Τουρκοκύπριος, κανένα ανθρώπινο δικαίωμα.

Στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, έχουμε επιτύχει να γεφυρώσουμε διαφορές, αλλά βεβαίως δεν το αποκρύβω πως έχουμε διαπιστώσει και απόσταση σε κάποιες πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρακτική υποστήριξη της Τουρκίας, αλλά και του διεθνούς παράγοντα και όσων άλλων δυνάμεων μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επιτευχθεί μία λύση, που θα καθιστά τους πολίτες της πραγματικά ισότιμους με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News