Κόσμος

"Οργή" Βαυαρών συμμάχων κατά Μέρκελ για το προσφυγικό

«Θύελλα» έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με το κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης να αντιδρά για τις αποφάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με το Spiegel, η οργή του προέδρου της CSU και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ είναι πλέον τόσο μεγάλη που έφασε στο σημείο να αστειευτεί ότι η Βαυαρία «θα στέλνει τους πρόσφυγες με λεωφορεία στο Ράιχσταγκ», το κτίριο της γερμανικής Βουλής, κάνοντας λόγο παράλληλα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος τον έχει αφήσει μόνο σε ό,τι αφορά το θέμα των προσφύγων.

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ζήτησε να υψωθούν και άλλοι φράχτες, εκτός από αυτόν στην Ουγγαρία, για να προστατευτεί η Ευρώπη από το μαζικό κύμα προσφύγων.

«Καζάνι που βράζει» χαρακτηρίζονται οι σχέσεις των κοινοβουλευτικών συμμάχων μετά την απόφαση της Μέρκελ, να επιτρέψει να εισέλθουν ελεύθερα στη Γερμανία οι πρόσφυγες από την Ουγγαρία. «Ήταν ένα λάθος που θα μας επιβαρύνει για καιρό ακόμη» δήλωσε στο Spiegel ο ο Ζέεχοφερ προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κανένα τρόπο «να ξαναμπεί το πώμα στο μπουκάλι».

Έκτοτε, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, η οργή του Βαυαρού πρωθυπουργού αυξάνεται.

Από τότε, σύμφωνα με το περιοδικό, η οργή του Βαυαρού πρωθυπουργού ολοένα και μεγαλώνει, καθώς την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του κρατιδίου, που έχει δεχθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου περίπου 170.000 πρόσφυγες, ο Ζέεχοφερ κατήγγειλε ότι η κατάσταση «είναι εκτός ελέγχου».

Οι πολιτικοί «πρέπει να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις των πράξεών μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ταυτόχρονα αστειευόμενος ότι η Βαυαρία «θα στέλνει τους πρόσφυγες που φτάνουν εδώ με λεωφορεία στο Ράιχσταγκ», το κτίριο της γερμανικής βουλής.

Στις 9 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας για να συζητηθούν μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, ενώ μεταξύ των προτάσεων είναι η δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα του κρατιδίου και τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με την πρόταση της Γκέρντα Χάσελφελτ της CSU, οι πρόσφυγες που δεν έχουν προοπτική να λάβουν άσυλο θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να στέλνονται αμέσως πίσω στα σύνορα της χώρας, ενώ μια ακόμη ιδέα, που θα συζητηθεί είναι να μεταφέρονται οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες με τρένο κατευθείαν σε άλλα γερμανικά κρατίδια, χωρίς να καταγράφονται στη Βαυαρία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω για τους φράχτες προστασίας στην Ευρώπη» δήλωσε στο περιοδικό Focus ο υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, που ανήκει στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).

«Ίσως να ήταν καλύτερο να είχαμε επενδύσει τα 86 δισ. ευρώ που δώσαμε στην Ελλάδα στην μαζική προστασία των συνόρων» δήλωσε ο Σέντερ, σημειώνοντας πως από την Ελλάδα ξεκινά ο δρόμος που ακολουθούν για τα Βαλκάνια οι πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας, οι πρόσφυγες θα κοστίσουν περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία έχει ήδη αναγκαστεί να ξεπεράσει τις δυνατότητές της για να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

«Είμαστε ήδη υπερπλήρεις με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και έρχονται καθημερινά και άλλοι» σημείωσε ο Σέντερ, ενώ διερωτήθηκε «πιστεύει πραγματικά κάποιος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα εκατομμύρια χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη χώρα μας;». «Γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να περιοριστεί γρήγορα και μαζικά η μετανάστευση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ενσωμάτωση των προσφύγων στη Γερμανία είναι μία μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. «Όλα όσα συμβαίνουν τώρα θα έχουν επιπτώσεις το 2020 και το 2030. Διότι πλέον αλλάζουμε την πολιτιστική δομή της χώρας» ανέφερε ο Σέντερ.

«Αν έρθουν στη Γερμανία ένα εκατομμύριο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές αξίες και ήθη, δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Γι 'αυτό τον λόγο θα πρέπει να οριστεί μια ξεκάθαρη γραμμή στην ενσωμάτωση». Όποιος δεν είναι έτοιμος «να ζήσει βάσει των δικών μας νόμων και αξιών, μακροπρόθεσμα δεν θα βρει θέση στη χώρα μας» προειδοποίησε ο Βαυαρός υπουργός.

Στο μεταξύ 5.000 υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διαδήλωσαν την Τετάρτη στην Ερφούρτη της Θουριγγίας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική παροχής ασύλου που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και η περιφερειακή, ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν πολλοί νεοναζί, ενώ κάποιοι κρατούσαν σημαίες και πανό ακροδεξιών οργανώσεων.

Σχόλια