default-image

Εξελίξεις στη Συρία και κίνδυνοι διχοτόμησης στην Κύπρο

Κόσμος
Εξελίξεις στη Συρία και κίνδυνοι διχοτόμησης στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μοιρασιά της πίτας και η αλλαγή συνόρων στη Μέση Ανατολή, η τακτική των ΗΠΑ και της Ρωσίας παράλληλα με την εμπλοκή τρίτων παικτών για ίδιον όφελος, σε μία επίδειξη ισχύος, συνθέτουν το σκηνικό πολέμου στη Συρία και ευρύτερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπολιτικής και αναλυτή Γιάννη Μάζη στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Ο καθηγητής μιλά επίσης για τη διεθνή νομιμότητα και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία και στην Κύπρο, παράλληλα με τα εγκλήματα κατά της ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών.

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία ο κ. Μάζης δήλωσε ότι οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί μοιραία θα έρθουν σε συνεργασία για την «κοπή της πίτας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι «χτυπούν» το ισλαμικό κράτος και όχι τον Άσαντ.

Ο Ιωάννης Μάζης, αναφερόμενος στην Τουρκία, δήλωσε ότι ανησυχεί για την παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και τόνισε ότι ως χώρα έχει σοβαρά προβλήματα ενώ οδεύει προς εκλογές με το Κουρδικό σε πλήρη εξέλιξη σε βάρος της και το Ισραήλ εξαιρετικά καχύποπτο απέναντί της.

Από την άλλη πλευρά αναφορικά με το Κυπριακό, επισήμανε τη «λειτουργική εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία» και υπογράμμισε εμφατικά τον κίνδυνο να διαλυθεί η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνακόλουθα η Κύπρος να οδεύσει προς μια «χαοτική διχοτόμηση» χαρακτηρίζοντας ως «εξάμβλωμα» τη δημιουργία δικοινοτικής-διζωνικής Κύπρου.

«Εάν η Τουρκία εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο και εάν υπάρξουν αποσχιστικές τάσεις, αυτό θα έχει ως επακόλουθο να μην είναι σε θέση να διαπραγματευτεί το Κυπριακό. Από την άλλη οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιθυμούν να δοθεί τέλος στο Κυπριακό, μη γνωρίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη Συρία», τόνισε.

Ο Ι. Μάζης ανέφερε ότι η Συρία και η Ουκρανία βρίσκονται «στην ίδια φάση διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει «αγαστή συνεννόηση» μεταξύ Ιράν-Κίνας-Ρωσίας.

Καταλήγοντας ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης τόνισε ότι η «τιθάσευση» του ISIS θα φέρει διπλωματικούς διακανονισμούς και προέβλεψε ότι ο Άσαντ δε θα είναι ο πρόεδρος της Συρίας στο τέλος, αλλά σίγουρα εντός των διαπραγματεύσεων με πιθανότερο την τριχοτόμηση της άλλοτε ενιαίας Συρίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News