default-image

"Ρήγμα" στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας

Κόσμος
"Ρήγμα" στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα σταματήσει να λειτουργεί ως μικρός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Φάιμαν, εάν η Βιέννη δεν «σκληρύνει την πολιτική της γραμμής» σε σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και το μεταναστευτικό, προειδοποίησε το αυστριακό συντηρητικό κόμμα (OVP).

Μετά την μεγάλη εκλογική ήττα που υπέστη το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Ράινχολντ Μίτερλενερ την περασμένη Κυριακή, χάνοντας ψήφους στις κρατιδιακές εκλογές, με τις μεγαλύτερες διαρροές να κατευθύνονται στο ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Ελεύθερων (FPO), σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το FPO φέρεται να συγκεντρώνει περί το 30%, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας σε προθέσεις ψήφους τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, τους Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα.

«Το λέω ειλικρινά: δεν είμαι διατεθειμένος να παραστήσω τον παθητικό επιβάτη σε αυτό τον μοιραίο δρόμο μετά τις εκλογές (στην επαρχία) της Άνω Αυστρίας», τόνισε ο Μίτερλενερ (ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομικών της χώρας) στην εφημερίδα Oberosterreichische Nachrichten.

Σύμφωνα με τον Μίτερλενερ, η κυβέρνηση της Αυστρίας πρέπει να συρρικνώσει το κράτος πρόνοιας και να υιοθετήσει πολύ πιο αυστηρή στάση σε ό,τι αφορά την επιλογή των μεταναστών στους οποίους χορηγείται άσυλο, ώστε να ανακτήσει ψήφους.

Το Λαϊκό Κόμμα θα προβάλει «οξύτερα» τα ζητήματα αυτά: «Εάν δεν αποδείξουμε ξεκάθαρα στο εγγύς μέλλον, και εννοώ μέσα στους επόμενους μήνες, ότι θέλουμε, και μπορούμε, να κυβερνήσουμε, τότε δεν έχει νόημα να παραμείνουμε [στην κυβέρνηση] μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο Μίτερλενερ στη συνέντευξή του. «Δεν προτίθεμαι να κάνω κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Μόνον τον Σεπτέμβριο περίπου 170.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους άνθρωποι που μετέφεραν στα ουγγροαυστριακά σύνορα οι αρχές της Ουγγαρίας, έφθασαν στην Αυστρία των 8,5 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Ο ηγέτης του FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος φιλοδοξεί να εκλεγεί δήμαρχος της Βιέννης τον επόμενο μήνα, έχει προτείνει να επιφυλάσσεται προνομιακή μεταχείριση στους χριστιανούς πρόσφυγες έναντι των μουσουλμάνων ώστε να προστατευθεί η δυτική ταυτότητα, όπως λέει, της Αυστρίας.

Το OVP καταλαμβάνει 51 έδρες στο κοινοβούλιο των 183 εδρών, μια λιγότερη από ό,τι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO). Οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Αυστρία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News