Κόσμος

Σόιμπλε: "Το σκάνδαλο Volkswagen δεν απειλεί τη Γερμανία"

«Περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ που έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό που επιτρέπει την εξαπάτηση των ελέγχων εκπομπής ρύπων», ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική θυγατρική της Volkswagen.

Όπως ανακοίνωσε, πρόκειται για 574.259 μοντέλα της Volkswagen, 189.322 Audi, 66.572 Skoda, 93.388 SEAT και 24.523 επαγγελματικά οχήματα Volkswagen.

Παράλληλα, κατατέθηκαν οι πρώτες δύο αγωγές από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της Volkswagen στη Νότια Κορέα και οι ενάγοντες θα ζητήσουν την ακύρωση της αγοράς του αυτοκινήτου τους, επιστροφή του τιμήματος, καθώς και την καταβολή αποζημίωσης ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες ακόμη αγωγές, σύμφωνα με δικηγορική εταιρεία στη Σεούλ.

«Οι πελάτες μας δεν θα είχαν ποτέ αγοράσει Volkswagen, εάν γνώριζαν τα πραγματικά αποτελέσματα των ελέγχων εκπομπής ρύπων», υποστήριξε εκπρόσωπος της Barun Law, θεωρώντας ότι η συμπεριφορά της εταιρείας αποτελεί αισχροκέρδεια από ποινικής απόψεως. Περίπου 59.000 αυτοκίνητα της Volkswagen εξοπλισμένα με το επίμαχο λογισμικό κυκλοφορούν στη Νότια Κορέα.

Εν τούτοις, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι θα εφαρμοστούν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στον όμιλο Volkswagen, έπειτα από το σκάνδαλο Dieselgate.

«Στο τέλος, τίποτε δεν θα θυμίζει την παλιά VW», δήλωσε ο Σόιμπλε σε τοπική γερμανική εφημερίδα, ενώ ταυτόχρονα αρνείται ότι το σκάνδαλο απειλεί τη γερμανική οικονομία ή τη Γερμανία ως επενδυτικό προορισμό. «Θα βγούμε ισχυρότεροι από αυτή την κρίση. Διδασκόμαστε από τις κρίσεις», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σχόλια