default-image

Επίθεση Κούρδων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ

Κόσμος
Επίθεση Κούρδων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση κατά θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ πραγματοποίησαν οι κουρδικές δυνάμεις, στην πιο πρόσφατη επίθεση από πολλές που εξαπολύουν τελευταία με στόχο την εκδίωξη των μαχητών από την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ.

Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί για την κατάληψη των υψωμάτων αλ-Γκούρα δυτικά του Κιρκούκ, στην κατεύθυνση του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους Χαουίτζαχ, δήλωσαν κουρδικές στρατιωτικές πηγές.

Οι Κούρδοι πήραν τον πλήρη έλεγχο του Κιρκούκ το περασμένο καλοκαίρι, όταν ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τις βάσεις τους μέσα και γύρω από την πόλη καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καταλάμβαναν περίπου το ένα τρίτο της χώρας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι πεσμεργκά έχουν διευρύνει μια ουδέτερη ζώνη γύρω από την πόλη με σειρά επιθέσεων, εκκαθαρίζοντας περισσότερα από 530 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με το συμβούλιο ασφαλείας της περιοχής.

Εκτός από τα εδαφικά κέρδη γύρω από το Κιρκούκ, το μέτωπο ανάμεσα στους πεσμεργκά και στο Ισλαμικό Κράτος δεν έχει μετακινηθεί σχεδόν καθόλου εδώ και μήνες.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπόρεσε να αποσπάσει έδαφος από τους πεσμεργκά αφότου ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός άρχισε να βομβαρδίζει τους εξεγερμένους.

Οι Κούρδοι ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που διεκδικούν ως δική τους και δεν έχουν κίνητρο για να προχωρήσουν περισσότερο στις κυρίως αραβικές πόλεις και χωριά, εκτός από τα σημεία εκείνα που αποτελούν ευθεία απειλή στην περιοχή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News