Κόσμος

"Καρφιά" από Βερολίνο - "Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος"

Την ίδια στιγμή που πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να βρει συμμάχους ενόψει της μάχης για την ελάφρυνση του χρέους, η Γερμανία δεν φαίνεται να αλλάζει την ατζέντα των θεμάτων της, με τον αντιπρόεδρο της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Ραλφ Μπρίνκχάους, να «βάζει στο τοίχο» την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγω για «έλλειψη εμπιστοσύνης», όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης».

«Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Και έλλειψη εμπιστοσύνης, σημαίνει έλλειμμα επενδύσεων» υποστήριξε ο κ. Μπρίνκχαους, ενώ παράλληλα αναφέρεται στα όσα περιμένει η Γερμανία από την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση της.

«Η ανάκτηση εμπιστοσύνης είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να πετύχουμε τώρα», υποστηρίζει και σημειώνει πως «αναγκαίο για την Ελλάδα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Το δεύτερο σημείο είναι ότι χωρίς δομικές αλλαγές δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη.

Απαιτούμε από την Ελλάδα, αυτό που απαιτούμε και από τον δικό μας λαό, και δεν μπορώ να πω ότι είναι σκληρό. Για την Ελλάδα, το πρόγραμμα είναι ο μόνος δρόμος για να βγει από την κρίση. Κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα πρώτο βήμα και η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βήματα αυτά τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό είναι μαραθώνιος, όχι διαδρομή 5 χλμ.».

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μπρίνκχαους αναφέρει πως «το σημαντικό για εμάς είναι να τηρήσει αυτά που μας υποσχέθηκε. Το να φτάσουμε σ' αυτό το πρόγραμμα ήταν μια μακρά και επίπονη διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους. Η Ελλάδα τελικά συνεργάστηκε και μας έδειξε κάποια καλή πίστη, εφαρμόζοντας κάποια μέτρα προτεραιότητας».

«Το πρόγραμμα είναι για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί και εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό το τι θα βγάλουν από αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν τούτοις, ο Γερμανός πολιτικός δεν "βλέπει" καμία σύνδεση μεταξύ "ελάφρυνσης χρέους" και του βασικότερου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, που είναι η ανεργία. «Στη Γερμανία αναρωτιόμαστε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι συζητάνε για "ελάφρυνση χρέους", καθώς, στην πράξη, θα υπάρξει "ελάφρυνση χρέους" στην επόμενη τριετία. Οι περισσότερες από τις πληρωμές τόκων και δόσεων έχουν αναβληθεί για την περίοδο μετά το 2020».

Ολοκληρώνοντας ο Ραλφ Μπρίνκχαους υποστήριξε πως η "ελάφρυνση χρέους" δεν είναι το βασικό ζήτημα. Όπως σημειώνει, «η βασική ανησυχία για την Ελλάδα είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα».

Σχόλια