Κόσμος

Πληθαίνουν οι Αυστραλοί στο πλευρό των τζιχαντιστών

Όλο και περισσότεροι Αυστραλοί σπεύδουν να πολεμήσουν στο «πλευρό» της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, με τον αριθμό του να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, ανακοίνωσε σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ.

«Υπολογίζουμε ότι σχεδόν 120 Αυστραλοί είναι σήμερα στο Ιράκ και την Αυστραλία με το ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε η υπουργός στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης καθ' οδόν προς τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Είναι ο διπλάσιος αριθμός σε σχέση με αυτόν που είχα ανακοινώσει πριν από ένα χρόνο. Δεν αναμένω ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί ακόμη την προσεχή χρονιά», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχεδόν 20 Αυστραλοί που πολεμούσαν στις τάξεις των τζιχαντιστών σκοτώθηκαν στη Συρία και το Ιράκ.

«Έχουμε σημειώσει επιτυχίες στις προσπάθειές μας για τον περιορισμό του κύματος των ξένων τρομοκρατών. Αλλά δεν θα έλεγα ότι έχουμε κιόλας ανατρέψει την τάση», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

Παράλληλα, περίπου 30.000 ξένοι μαχητές από εκατό διαφορετικά χώρες υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ.

Η Αυστραλία αύξησε τον Σεπτέμβριο του 2014 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει σειρά αντιτρομοκρατικών εφόδων.

Η Καμπέρα υιοθέτησε σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως η ποινικοποίηση κάθε ταξιδιού προς προορισμούς που θεωρούνται εστίες τρομοκρατίας καθώς και την αποδέσμευση 1,3 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας (893 εκατομμύρια ευρώ) ως πρόσθετη χρηματοδότηση για την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η αυστραλιανή πολεμική αεροπορία που έχει ήδη εμπλακεί στο Ιράκ, διεξήγαγε τον Σεπτέμβριο την πρώτη της αεροπορική επιδρομή εναντίον του ΙΚ στη Συρία.

Παράλληλα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Weekend Australian, η Μπίσοπ δήλωσε ότι οποιαδήποτε πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία πρέπει να περιλαμβάνει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Υπάρχει μια αναδυόμενη άποψη σε κάποιες πλευρές ότι η μόνη εφικτή επιλογή θα ήταν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του προέδρου Ασαντ». Η Μπίσοπ πρόσθεσε ότι υπάρχει μια «συναίνεση εν τη γενέσει» ότι ο πρόεδρος της Συρίας πιθανόν να παίξει κομβικό ρόλο ώστε να αποτραπεί η αραβική δημοκρατία να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος. Ωστόσο η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας είπε ότι ο ρόλος του Ασαντ «πιθανόν θα είναι προσωρινός».

Σχόλια