default-image

Δημιουργία τριών καταυλισμών προσφύγων πρότεινε η Τουρκία

Κόσμος
Δημιουργία τριών καταυλισμών προσφύγων πρότεινε η Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Τουρκία πρότεινε τη δημιουργία τριών μεγάλων καταυλισμών προσφύγων στη Συρία, στους οποίους θα μπορούν να στεγαστούν συνολικά 900.000 άνθρωποι», σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Τούρκος πρωθυπουργός, πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δημιουργία καταυλισμών προσφύγων στο συριακό έδαφος. Πιο αναλυτικά, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για «τρεις πόλεις από κοντέινερ, σε κάθε μία από τις οποίες θα μπορέσουν να βρουν καταφύγιο 300.000 άνθρωποι», σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Αν η ΕΕ αναλάβει τη χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού, τότε η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή των καταυλισμών σε μια προστατευμένη περιοχή στη βόρεια Συρία», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βάσει της τουρκικής πρότασης το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να εκδιωχθεί από μια περιοχή περίπου 100 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία. Η περιοχή αυτή θα πρέπει να περιέλθει υπό τον έλεγχο μετριοπαθών ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, ώστε να διευκολύνεται η επιστροφή στη Συρία των προσφύγων.

Η ζώνη αυτή θα ήταν επίσης και ένα μέσο για να αποτραπεί η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, κάτι που η Άγκυρα θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.

Προς το παρόν όμως καμία χώρα δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να υποστηρίξει την τουρκική πρόταση, καθώς θα αποτελούσε πλήγμα στην κυριαρχία της Συρίας.

Εξάλλου ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στη Νέα Υόρκη πρότεινε «τη δημιουργία μιας διμερούς ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την προσφυγική κρίση», προσθέτοντας μάλιστα ότι σε αυτή την ομάδα «θα μπορούσε να συμμετέχει και η Ελλάδα».

Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου απέρριψε για μια ακόμη φορά την πρόταση της ΕΕ για την κατασκευή χρηματοδοτούμενων από την Ευρώπη καταυλισμών προσφύγων στη χώρα του, ενώ άσκησε έντονη κριτική και στην πρόταση της ΕΕ να υποστηρίξει την Τουρκία, στην οποία ζουν περίπου δύο δισεκατομμύρια πρόσφυγες, με ένα δισ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν γι' αυτό τον σκοπό χρήματα τα οποία προορίζονταν για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News