Κόσμος

Μαυροβούνιο: Διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτηση κυβέρνησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στην Ποντγκόριτσα, που διοργάνωσε η αντιπολιτευόμενη συμμαχία "Δημοκρατικό Μέτωπο" (DF) και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Περίπου 5.000 πολίτες έλαβαν μέρος στην αντικυβερνητική διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Εν τούτοις, οι διοργανωτές ανήγγειλαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους· παραίτηση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και διοργάνωση δίκαιων εκλογών.

Στον δρόμο κοντά στην Κεντρική Τράπεζα του Μαυροβουνίου υποστηρικτές της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας, η οποία απαρτίζεται από φιλοσερβικά πολιτικά κόμματα, έστησαν σκηνές, στις οποίες πέρασαν το βράδυ.

Ο Στράχινια Μπούλαγιτς, εκ μέρους του Δημοκρατικού Μετώπου, είπε ότι η πολιτική συμμαχία επιδιώκει «πτώση της κυβέρνησης ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια νέα μεταβατική κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία συνθηκών για δημοκρατικές και δίκαιες εκλογές».

«Το δεύτερο αίτημα είναι η πλήρης εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας, ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων, εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, έλεγχος όλων των πόρων και ίση μεταχείριση στη δημόσια διοίκηση» δήλωσε ο κ. Μπούλαγιτς και τόνισε ότι θα παραμείνει στην πλατεία μπροστά από τη Βουλή μέχρι να εκπληρωθούν τα νόμιμα αιτήματά του.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες των άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων τους κάλεσε να επανεξετάσουν τη μη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που διοργανώνει το Δημοκρατικό Μέτωπο.

«Η πλήρης ελευθερία αρχίζει απόψε το βράδυ» υπογράμμισε ο Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς. «Αγωνιζόμαστε, το Μαυροβούνιο, για πρώτη φορά σε ελεύθερες εκλογές να αποκτήσει κυβέρνηση. Μετά τις συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα, αυτή είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση στο Μαυροβούνιο. Αρκούν μερικά βράδια και θα επιτύχουμε τους στόχους μας» δήλωσε ο κ. Μπουλάτοβιτς.

«Αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία ως η αρχή της πτώσης του τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Μετώπου, Γιάβνο Βούτσινιτς και διεμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αποχωρήσει.

«Όλους αυτούς μαζί τους έφερε ο δρόμος και ο δρόμος πρέπει να τους πάρει» σημείωσε ο κ. Βούτσινιτς. Στους διαδηλωτές μίλησαν οι επικεφαλής του Δημοκρατικού Μετώπου, Άντριγια Μάντιτς, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς, Μπράνκο Ραντούλοβιτς και Μίλαν Κνέζεβιτς.

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, 53 ετών, είναι συνεχώς στην εξουσία τα τελευταία 25 χρόνια και από το 2012 ασκεί για έκτη φορά πρωθυπουργικά καθήκοντα. Την περίοδο 1998-2002 ήταν πρόεδρος του Μαυροβουνίου. Οι βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2016, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχόλια