Κόσμος

"Ο Θεός κλαίει για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών"

Με θύματα παιδεραστών ιερωμένων συναντήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος και δεσμεύτηκε να θέσει προ των ευθυνών τους όλους όσοι ευθύνονται για την κακοποίηση ανηλίκων και την προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων αυτών.

«Ο Θεός κλαίει για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών», είπε ο 78χρονος ποντίφικας απευθυνόμενος σε επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας στη Φιλαδέλφεια, κατά την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ζήτησε, μάλιστα, να υπάρξει πιο στενή επιτήρηση ώστε «να διασφαλίσουμε ότι η νεολαία μας είναι προστατευμένη και (...) ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» για τις πράξεις τους.

Το 2002 άρχισαν οι αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς και επισκόπους στις ΗΠΑ, αλλά και τη συγκάλυψη των γεγονότων, και το σκάνδαλο πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που συγκλόνισε την Καθολική Εκκλησία. Οι οργανώσεις των θυμάτων καταγγέλλουν ότι η Εκκλησία δεν έκανε αρκετά για να ρίξει φως στην υπόθεση και να τιμωρήσει τους υπευθύνους.

Σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο στο Βατικανό το 2012, ειδικοί σε ασφαλιστικά θέματα ανέφεραν ότι ακόμη και 100.000 παιδιά μπορεί να έπεσαν θύματα παιδεραστών ιερωμένων.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ο Φραγκίσκος συνομίλησε επί μισή ώρα με τρεις γυναίκες και δύο άνδρες που όταν ήταν παιδιά είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, εκπαιδευτικούς ή μέλη της ίδιας της οικογένειάς τους, διευκρίνισε το Βατικανό με ανακοίνωσή του.

Ο Πάπας μίλησε στους επισκόπους πριν από τη συνάντηση που θα έχει με μια ομάδα κρατουμένων σε φυλακή της Πενσιλβάνια, ενώ αμέσως μετά, στην υπαίθρια λειτουργία που θα τελέσει, αναμένεται να παραβρεθούν 1,5 εκατ. άνθρωποι.

Σχόλια