Κόσμος

Ουκρανία: Φιλορώσοι αποσχιστές διώχνουν υπηρεσίες του ΟΗΕ

Τις καταγγελίες του διατύπωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, καθώς οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας διέταξαν τους εργαζόμενους στον οργανισμό να αποχωρήσουν από τις ανταρτοκρατούμενες περιφέρειες.

«Οι υπηρεσίες διετάχθησαν να φύγουν μέχρι το τέλος της ημέρας, ενώ πολλές διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν διορία να αποχωρήσουν έως το Σάββατο», υποστήριξε ο Στέφεν Ο'Μπράιαν, ενώ συμπλήρωσε πως «οι αποσχιστές του Λουχάνσκ, νωρίτερα, είχαν απαγορεύσει τη δράση 10 διεθνών ανθρωπιστικών υπηρεσιών».

Φιλορώσοι αποσχιστές, οι οποίοι είναι κοινό μυστικό ότι ενισχύονται από τη Ρωσία, έχουν καταλάβει περιοχές των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας από τα μέσα του 2014.

Περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες με τον ουκρανικό στρατό από τον Απρίλιο του 2014, ενώ τον Μάρτιο η Ρωσία είχε προσαρτήσει (παράνομα, σύμφωνα με την πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ) την αυτόνομη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

«Η διακοπή της δράσης των ανθρωπιστικών υπηρεσιών θα στερήσει τους κατοίκους των περιοχών αυτών από 16.000 τόνους απολύτως απαραίτητων προμηθειών», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σχόλια