Κόσμος

DW: "Γερμανία, απρόθυμος ηγέτης ή υπερδύναμη (;)"

Το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναλύει σε άρθρο της η Deutsche Welle, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και την οικονομική και εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί.

«25 χρόνια μετά την επανένωση η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μια διστακτική υπερδύναμη παρά τη θέλησή της», εκτιμά ο Σάσα ντε Βιζ του ινστιτούτου Crisis Action, προσθέτοντας πως «η Γερμανία είναι ισχυρή κυρίως διότι οι γείτονές της είναι τόσο αδύναμοι».

Ήδη το 2013 το περιοδικό The Economist είχε γράψει ότι η Γερμανία είναι ένας διστακτικός ηγεμόνας και θα πρέπει να ηγηθεί περισσότερο της Ευρώπης. Ο ανταποκριτής της Tageszeitung στις Βρυξέλλες Έρικ Μπόνζε έκανε λόγο για «μια γερμανική Ευρώπη».

Τις ενστάσεις τις προβάλλει η Γαλλική πλευρά με την πρώην υπουργός αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Νοέλ Λενουάρ που εμφανίζεται αντίθετη με τον χαρακτηρισμό «γερμανική υπερδύναμη».

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι ίσως η πιο φιλοευρωπαία ηγέτης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Πάνω απ' όλα είναι ικανή για συμβιβασμούς και λαμβάνει υπόψη της τη Γαλλία», υποστήριξε η Λενουάρ.

«Το δίδυμο Γερμανίας- Γαλλίας είναι ο πυρήνας της Ευρώπης και η κινητήριος δύναμη για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε αυτή τη συνεργασία η Γερμανία έχει τον πρώτο ρόλο», σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ. «Αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή το θέλει το Βερολίνο, αλλά επειδή η Γαλλία είναι πιο αδύναμη οικονομικά και επειδή ασχολείται με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της», υποστηρίζει παράλληλα ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

«Πιστεύω ότι δεν έχουμε αναλάβει την ηγεσία με μεγάλη προθυμία. Γι' αυτό ελπίζουμε πραγματικά η Γαλλία να επανακτήσει τη φόρμα της», σημειώνει ο κ. Μπροκ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να αναδειχθεί η Πολωνία σε τρίτη δύναμη.

Ωστόσο, στις πρόσφατες «ευρω-κρίσεις» της Ελλάδας, της Ουκρανίας και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, η Γερμανία συνεχίζει να «κινεί τα νήματα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό από την άλλη έχει οδηγήσει στην αναβίωση του κλισέ του μισητού Γερμανού, ενώ με την πολιτική λιτότητας που προωθεί το Βερολίνο έχει διχάσει την Ευρώπη.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ σημείωσε ότι μετά την επανένωση «η Γερμανία ανέλαβε τα ηνία και είπε πρέπει να προωθήσουμε την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό ήταν πάντα το ιστορικό καθήκον της Γερμανίας στο τέλος του 20ου αιώνα. Ελπίζω η Γερμανία να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. Χρειαζόμαστε ηγετικές προσωπικότητες από τη Γερμανία».

Παρά τα πλεονεκτήματα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ παρουσιάζει μειονεκτήματα στην εξωτερική πολιτική του Βερολίνου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τη Γαλλία. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο συντονισμό της στρατηγικής μας».

Παράλληλα, η Γαλλίδα πρώην υπουργός υποστηρίζει πως «το γαλλογερμανικό δίδυμο δεν έχει ξεκάθαρο στόχο για το πού θα πρέπει να οδηγηθεί το σχέδιο Ευρώπη», άποψη που συμμερίζεται και ο Φέρχοφστατ, που αναφέρει πως «πάντα προχωράμε βήμα βήμα. Αλλά με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ ή την προσφυγική».

Σχόλια