Κόσμος

Πολωνία: "Ετοιμάζεται να υποδεχτεί 7.000 πρόσφυγες"

«Η Πολωνία σκοπεύει να στήσει καταυλισμούς κοντά στα σύνορά της με το Καλίνινγραντ, τον ρωσικό θύλακα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους Σύρους και Αφρικανούς πρόσφυγες», ανέφερε ένα πολωνικό κέντρο πολιτισμού στη περιοχή χθες.

Μετά από αρκετούς μήνες αντίστασης, η Πολωνία ψήφισε να δεχτεί το υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο κατανέμει εκατοντάδες χιλιάδων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι κρατικοί οργανισμοί θα συλλέξουν καταλόγους χώρων οι οποίοι θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες», αναφέρει σε δήλωσή το πολωνικό κέντρο πολιτισμού, ενώ παράλληλα, «έχει επιβεβαιωθεί ανεπίσημα ότι αρκετές πόλεις στις περιοχές της Βάρμια και Μασουρία συμμετέχουν».

Η ρωσική υπηρεσία περίπολου των συνόρων είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι ότι ήταν ενήμερο για το πολωνικό σχέδιο μετεγκατάστασης αλλά πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ του ρωσικού θύλακα της Βαλτικής και της περιφέρειας Βάρμιας-Μασουρίας δεν έχουν εντατικοποιηθεί.

Περίπου 7.000 αιτούντες άσυλο θα μετακομίσουν στην Πολωνία, σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, ως μέρος της προσπάθειας της Ένωσης να μετεγκαταστήσει περίπου 120.000 μετανάστες από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εισροές, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Σχόλια