Κόσμος

Δ. Αμνηστία: Απογοητεύουν οι αποφάσεις για το προσφυγικό

Επικριτική είναι η στάση της «Διεθνούς Αμνηστίας» απέναντι στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης σε ό,τι αφορά το θέμα του προσφυγικού. Η οργάνωση αναφέρεται στη  συνέχιση της αποτυχημένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χτεσινής Συνόδου Κορυφής, η «Διεθνής Αμνηστία» παρατηρεί ότι «δεν υπάρχουν συνταρακτικές αλλαγές σε αυτά που οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν».

Ο διευθυντής της «Διεθνούς Αμνηστίας» για την Ευρώπη John Dalhuisen,, δήλωσε πως « αυτό που πήραμε ήταν η συνέχιση της αποτυχημένης στρατηγικής».

Στη συνέχεια και πρόσθεσε, «Ο πυρήνας των προτάσεων αφορά το πώς θα κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά αγνοώντας την πραγματικότητα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης και τις υποχρεώσεις των κρατών να παρέχουν προστασία σε εκείνους και εκείνες που δεν μπορούν να τη βρουν αλλού».

Χαρακτήρισε το προτεινόμενο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τις χώρες εκτός ΕΕ, που φιλοξενούν πρόσφυγες, θετικό μέτρο, «Αλλά οι ηγέτες της ΕΕ θα έπρεπε να εξασφαλίσουν τις ασφαλείς και νόμιμες διόδους για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και στο πώς θα διορθώσουν το παραπαίον σύστημα ασύλου στην Ευρώπη».

Τέλος, εκτιμά ότι οι αριθμοί μετεγκατάστασης δεν θα ανακουφίσουν σε σημαντικό βαθμό την πίεση στα κράτη της πρώτης γραμμής.

Σχόλια