default-image

"Σερβικό εμπάργκο" στην Κροατία

Κόσμος
"Σερβικό εμπάργκο" στην Κροατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε το «Σερβικό εμπάργκο» από τα μεσάνυχτα στην Κροατία μετά την απόφαση της γειτονικής χώρας να κλείσει τα μέρος των συνοριακών διαβάσεών της λόγω του προσφυγικού ρεύματος. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, «σε ισχύ τέθηκαν από τα μεσάνυχτα αντίμετρα της Σερβίας στην απόφαση της Κροατίας να κλείσει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία για τη μεταφορά εμπορευμάτων».

Με απαγόρευση εισαγωγών κροατικών προϊόντων «απάντησε» η Σερβία, καθώς «από τη διάβαση Μπάτροβτσι - Μπαγιάκοβο, στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας», ο κ. Στεφάνοβιτς τόνισε ότι «το Ζάγκρεμπ δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Βελιγραδίου να επιτρέψει την διέλευση φορτηγών εμπορευμάτων».

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, δεν είμαστε ευτυχείς, αλλά είναι μέτρα, με τα οποία προστατεύουμε το κράτος μας» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, λίγο μετά την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε η κυβέρνηση της Σερβίας στην Κροατία για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των συνοριακών διαβάσεων.

Η Κροατία, λόγω του μαζικού κύματος προσφύγων που εισέρχεται στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, έκλεισε επτά συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία και τα μεσάνυχτα της Κυριακής απαγόρευσε την διέλευση φορτηγών από την τελευταία ανοιχτή διάβαση, τη διάβαση Μπάτροβτσι - Μπαγιάκοβο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας διευκρίνισε ότι «η απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα αφορά την είσοδο φορτηγών και κάθε είδους μεταφορικού μέσου που είναι ταξινομημένο στην Κροατία, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και το οποίο μεταφέρει προϊόντα που παράγονται στην Κροατία. Αυτό αφορά και τις νταλίκες και τις αμαξοστοιχίες και οποιοδήποτε άλλο όχημα σε οποιαδήποτε διάβαση, ακόμη κι αν το οδηγεί υπήκοος τρίτης χώρας», σημείωσε.

«Η Κροατία δεν εκπλήρωσε τα αιτήματα και ότι με την οικονομική επίθεση επιφέρει ζημία στους επιχειρηματίες των δύο χωρών και έτσι η Σερβία αναγκάστηκε να εισάγει αντίμετρα», υποστήριξε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι η Κροατία, αν και είχε προγραμματιστεί να το κάνει, δεν θα ανοίξει τη συνοριακή διάβαση Μπαγιάκοβο, επειδή η Σερβία επέβαλε αντίμετρα.

«Όχι, δεν θα ανοίξουν τα σύνορα. Το σχέδιό μου ήταν να ανοίξουν τα σύνορα αύριο, ωστόσο, τώρα πρέπει να αντιδράσουμε (στα αντίμετρα της Σερβίας)» δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς, μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά για το αν οι σχέσεις Σερβίας-Κροατίας ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά τη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο κ. Μιλάνοβιτς απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τη Σερβία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News