default-image

"Κόντρα" Κροατίας-Σερβίας για το μεταναστευτικό

Κόσμος
"Κόντρα" Κροατίας-Σερβίας για το μεταναστευτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Κροατίας-Σερβίας με αφορμή την απόφαση των κροατικών αρχών να κλείσουν τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία παρ' ότι χθες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ζόραν Μιλάνοβιτς και Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κροατία έκλεισε επτά συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία και από τα μεσάνυχτα της Κυριακής απαγόρευσε τη διέλευση φορτηγών και από την τελευταία διάβαση που παρέμενε ανοιχτή, τη διάβαση Μπάτροβτσι - Μπαγιάκοβο, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας, λόγω της μαζικής εισόδου προσφύγων στη χώρα από τα σύνορα με τη Σερβία.

Οι κροατικές αρχές άνοιξαν για λίγο τη διάβαση χθες το απόγευμα και επέτρεψαν τη διέλευση μόνο φορτηγών, που μετέφεραν ευπαθή προϊόντα, ενώ παράλληλα Σέρβοι οδηγοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, καθώς τα φορτηγά τους παραμένουν ακινητοποιημένα εδώ και μέρες στα σύνορα και δεν τους επιτρέπεται η διέλευση.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε ότι σήμερα τα μεσάνυχτα θα εφαρμόσει μέτρα, αν η Κροατία δεν ανοίξει τη διάβαση Μπαγιάκοβο για τη διέλευση φορτηγών. Ο κ. Βούτσιτς απηύθυνε χθες έκκληση παρέμβασης στην ΕΕ, δίνοντας "τελεσίγραφο" έως τις 14:00 χθες το μεσημέρι, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει απάντηση, η Σερβία θα εξετάσει αντίμετρα.

Στη συνέχεια, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι «η Σερβία θα περιμένει 30 ώρες, έως τα μεσάνυχτα της 24ης Σεπτεμβρίου και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Κροατία, θα εφαρμόσει το πακέτο μέτρων που ετοίμασε για την προστασία της και την προστασία των οικονομικών της συμφερόντων».

Από την άλλη πλευρά της Κροατίας, ο πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς υποστήριξε πως όποια μέτρα κατά της Κροατίας εισάγει η Σερβία, θα είναι μέτρα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τούτοις, υποστήριξε χθες πως είχε ουσιαστική και εντατική συνομιλία με τον Σέρβο ομόλογό του για την προσφυγική κρίση και ότι ο κ. Βούτσιτς του είπε ότι κατά την είσοδό τους στη Σερβία από την ΠΓΔΜ, οι πρόσφυγες μετακινούνται, με όποιο μέσο επιλέγουν, χωρίς έλεγχο.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός προσφέρθηκε να βοηθήσει, δηλαδή να διαθέσει η Κροατία 50-100 λεωφορεία για τη μεταφορά των μεταναστών από τα νότια σύνορα της Σερβίας στη συνοριακή διάβαση Χόργκος στη Βοϊβοντίνα, στα σύνορα με την Ουγγαρία.

«Υποθέτω ότι είναι ένα είδος οικονομικής δραστηριότητας στη Σερβία, ότι μερικοί άνθρωποι κερδίζουν χρήματα, αυτό δεν είναι καλό. Στην Κροατία, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, το κράτος φροντίζει για τα πάντα, παρέχοντας σ' αυτούς τους ανθρώπους και τη μεταφορά τους στα σύνορα» δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανέλαβε ότι αν η Σερβία λάβει μέτρα κατά της Κροατίας, θα στραφεί κατά της ΕΕ, όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είμαι μεταξύ των ανθρώπων στην Κροατία, που έχουν μεγάλη ανοχή έναντι της Σερβίας και θα εξακολουθήσω να έχω. Πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν ως κράτος από την είσοδο έως την έξοδο» επεσήμανε προσθέτοντας πως «η Σερβία πρέπει να αρχίσει να συνεργάζεται για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος».

Λίγες ώρες πριν ανακοινώθηκε από το από το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με τα ΜΜΕ, ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέστειλε επιστολή στους αξιωματούχους της ΕΕ με αφορμή τη μονομερή ενέργεια της Κροατίας να κλείσει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία.

Ο κ. Βούτσιτς απέστειλε την επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News