Κόσμος

Μογκερίνι: Να φανούμε αξιόπιστοι στο μεταναστευτικό

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung η Μογκερίνι υπογράμμισε: «Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να κάνουμε στο εσωτερικό των συνόρων μας αυτό που ζητάμε (να γίνει) εκτός των συνόρων μας».

Στη συνέχεια είπε, «Προσπαθούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως αυτό δεν λειτουργεί αν δεν το κάνουμε κι εμείς στο σπίτι μας, αν δεν δείχνουμε σεβασμό στις μειονότητες, ξεκινώντας από τους μουσουλμάνους».

Ήδη ο τρόπος που διαχειρίζεται τη μεταναστευτική κρίση η ΕΕ βλάπτει την εξωτερική της πολιτική. Οι εσωτερικές διαφωνίες γίνονται αντιληπτές σε όλο τον κόσμο. «Αυτό αποδυναμώνει πολύ την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό», εκτίμησε η Μογκερίνι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη συνεέχεια η κ. Μογκερίνι προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα χάσει «την επιρροή της αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ευθύνη μας».

Εξάλλου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκτίμησε ότι και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ βλάπτουν την εικόνα της. «Δεν οδηγούν πουθενά. Τα λόγια που ακούγονται τώρα και οι φράχτες που υψώνονται παραμένουν, τουλάχιστον στη μνήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εντούτοις, η Μογκερίνι τόνισε ότι δεν θα πρέπει να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από την ΕΕ και υπογράμμισε, «Πρώτα μιλάμε για τη λεγόμενη αδυναμία της ΕΕ και μετά μοιάζει σαν να πρέπει η ΕΕ να οργανώσει όλα τα μεταναστευτικά κύματα παγκοσμίως. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το μερίδιό της, αλλά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα».

«Κάνουμε ήδη πάρα πολλά», απάντησε στους επικριτές της ΕΕ.

«Αν αποσύρουμε τα χρήματά μας τότε δεν θα υπάρχουν μηχανισμοί βοήθειας των προσφύγων, υπηρεσίες του ΟΗΕ και συνεργασία για την ανάπτυξη. Τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα για τις ειρηνευτικές αποστολές στην Αφρική», τόνισε η Μογκερίνι.

Σχόλια