default-image

Σλοβενία: Ικανοποίηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό

Κόσμος
Σλοβενία: Ικανοποίηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποιημένη φαίνεται να είναι η ηγεσία της Σλοβενίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη μεταναστευτική κρίση, από τη συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ευρώπη. Όμως δεν έχει υψηλές προσδοκίες για μία συνεκτική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Η Σλοβενία είναι μια χώρα που δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα προσφύγων-.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός δήλωσε ενόψει της σημερινής συνάντησης ότι θα συμφωνήσει με τους ομολόγους του που θα ζητήσουν κοινή ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα, καθώς επίσης και ότι δεν περιμένει μακροπρόθεσμες λύσεις για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Σλοβενία παραμένει πολύ μικρός αριθμός προσφύγων, καθώς οι περισσότεροι, περίπου 3600, που κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας σε διάστημα 24 ωρών, πέρασαν στην Αυστρία, η οποία τους δέχθηκε και η κατάσταση στις συνοριακές διαβάσεις, προς το παρόν είναι ήρεμη.

Η Σλοβενία, όπως προβλέπεται από τη χθεσινή συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων και με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων, θα έπρεπε να δεχθεί 613 πρόσφυγες σε δύο κύματα.

Το σχέδιο μετεγκατάστασης επιτρέπει στη Σλοβενία να συμμετάσχει, όχι μόνο ως χώρα που δέχεται πρόσφυγες, αλλά και ως χώρα, από την οποία θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ, μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, τα κράτη - μέλη της Ένωσης συμφώνησαν για έναν ευέλικτο μηχανισμό.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει τη μετεγκετάσταση 66.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η μετεγκατάσταση των υπόλοιπων προσφύγων θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.

Στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν και άλλες χώρες, εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ αναγνώρισαν τις προσπάθειες της χώρας της και εκτίμησαν ότι ήταν προετοιμασμένη για την εισροή προσφύγων και αντέδρασε καλά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Αυστρία, επί παραδείγματι, αναφερόμενη στη Σλοβενία δήλωσε πως οι έλεγχοι στα σύνορα της ζώνης Σένγκεν είναι σημαντικοί για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη καθώς το σύστημα Σένγκεν στηρίζεται στην αλληλεξάρτηση, σημείωσε η κ. Γκιόργκος Ζνίνταρ.

Ο Μίρο Τσέραρ χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα βήμα μπροστά στο αίτημα για μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, η οποία όμως δεν αναμένεται να συμπεριληφθεί σε μία συνεκτική σειρά μέτρων.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας «ανθρωπιστικού διαδρόμου» μέσω Σλοβενίας. Επίσης η σλοβενική αστυνομία αναμένει τις κροατικές αρχές να κατευθύνουν την πλειοψηφία των προσφύγων που έχουν φθάσει στην Κροατία προς την Ουγγαρία και όχι προς τη Σλοβενία.

Η Σλοβενική Βουλή, σήμερα, σε συνεδρίασή της θα εξετάσει τις πτυχές της ασφάλειας της ανθρωπιστικής κρίσης μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Ο Βίνκο Γκόρενακ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, από το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Σλοβενίας δεν προετοιμάστηκε για την «Day X», όταν, όπως είπε, η Γερμανία και η Αυστρία θα κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, και εκείνοι θα μείνουν στη Σλοβενία, στην Κροατία και σε άλλες χώρες της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News