Κόσμος

Μπουργκίνα Φάσο: Συμφωνία προεδρικής φρουράς-στρατού

Σύμφωνα με δηλώσεις φυλάρχου, οι στρατιώτες της προεδρικής φρουράς που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο και οι στρατιώτες που είναι πιστοί στην κυβέρνηση, υπέγραψαν τη νύχτα συμφωνία ώστε να αποτραπεί ένα ξέσπασμα της βίας, ενώ αναμένεται η άφιξη μεσολαβητών στην πρωτεύουσα

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η προεδρική φρουρά συμφώνησε να φύγει από τους δρόμους της Ουαγκατούγκου και να επιστρέψει στους στρατώνες. Επίσης ο στρατός θα απομακρυνθεί 50 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα, δήλωσε ο Μόγκο Ναάμπα, επικεφαλής της φυλής Μόσι.

«Θέλουν να αποτρέψουν τις συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών... Αυτοί είναι που πρέπει να προστατεύουν τον κόσμο και τα υπάρχοντά του. Ζητώ από όλους να συγχωρήσουν», δήλωσε.

Η προεδρική φρουρά που εισέβαλε την ώρα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πριν από μία εβδομάδα και συνέλαβε ομήρους τον πρόεδρο και μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα περιοριστεί στο Στρατόπεδο Νάμπα Κουμ Β, στη βάση της στην πρωτεύουσα.

Μέσα σε 72 ώρες θα πρέπει να κάνει απογραφή του οπλισμού της.

Έπειτα από μία έκτακτη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Ένωσης των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) στη Νιγηρία χθες, οι πρόεδροι της Σενεγάλης, του Τόγκο, του Μπενίν, της Γκάνας, του Νίγηρα και της Νιγηρίας θα μεταβούν σήμερα στη Μπουρκίνα Φάσο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο μεταβατικός πρόεδρος Μισέλ Καφαντό θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Σχόλια