Κόσμος

Κέρι: Δεν θα εμπλακεί η Ρωσία στη συριακή σύρραξη

O υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι έκρινε την Τρίτη, ότι τα ρωσικά αεροσκάφη που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, βρίσκονται εκεί για την προστασία της αεροπορικής τους βάσης και όχι για μια επίθεση ή περαιτέρω εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων στο συριακό πόλεμο.

«Ναι, αύξησαν (τον αριθμό) των αεροσκαφών. Αλλά προς το παρόν, οι στρατιωτικοί μας και η πλειονότητα των ειδικών μας εκτιμούν ότι το επίπεδο (της δύναμης) και οι τύποι (των αεροσκαφών) αντιπροσωπεύουν μια δύναμη προστασίας της ανάπτυξης μιας αεροπορικής βάσης» των Ρώσων, απάντησε ο Κέρι όταν ρωτήθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι η Μόσχα οδεύει σε πιο άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, στο πλευρό του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο Κέρι υπογράμμισε πως «υπάρχουν ορισμένοι τύποι αεροσκαφών (της Ρωσίας που έχουν αναπτυχθεί) εκεί που θα μπορούσαν να εγείρουν ερωτήσεις όσον αφορά τις προθέσεις της Ρωσίας μακροπρόθεσμα».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε ακόμη πως παρόλο που η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θέλουν και οι δυο να ηττηθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η βοήθεια της Μόσχας προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ίσως προσελκύει ακόμη περισσότερους ξένους μαχητές.

Ταυτόχρονα επανέλαβε πως οι προθέσεις της Ρωσίας στη Συρία δεν έχουν διασαφηνιστεί και κάλεσε τη Μόσχα και την Τεχεράνη να συμβάλουν με διπλωματικά μέσα στις προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης.

«Εάν (η Ρωσία) βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει τον Άσαντ και να δώσει στον Άσαντ την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να διαπραγματευτεί, τότε πιστεύω ότι αυτό είναι πρόβλημα για τη Συρία και πρόβλημα για οποιονδήποτε θέλει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο, που έχει διαρκέσει πάρα πολύ καιρό», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν άμεσα διάλογο με την Ρωσία για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Κέρι την επόμενη βδομάδα, θα συναντηθεί με ομολόγους του από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ανάμεσα τους και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της 70ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση αναμένεται ότι θα είναι οι προσπάθειες για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία.

Σχόλια