default-image

Τάφος αποκαλύπτει τα μυστικά της Πομπηίας

Κόσμος
Τάφος αποκαλύπτει τα μυστικά της Πομπηίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα τάφο σε άριστη κατάσταση, γεμάτο αγγεία και αμφορείς έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία που συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της.

Ηταν 24 Αυγούσττου του 79 μ.Χ. όταν μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε για πάντα την Πομπηία. Μέσα σε λίγες ώρες οι 20.000 - 30.000 κάτοικοί της έζησαν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, η οποία σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Αποτέλεσμα, η ρωμαϊκή πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου να διατηρηθεί όσο καμία άλλη στο χρόνο...

Η Πομπηία, ωστόσο, που αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Ιταλίας μετά το Κολοσσαίο (πέρσι υποδέχτηκε 2, 7 εκατομμύρια τουρίστες) δεν σταματά να αποκαλύπτει τα μυστικά της.

Γάλλοι αρχαιολόγοι έφεραν πρόσφατα στο φως τάφο της προρωμαϊκής εποχής που είχε διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση στην Πομπηία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ο διευθυντής του περίφημου αρχαιολογικού χώρου της Ιταλίας.

  «Η Πομπηία παραμένει μια ανεξάντλητη πηγή επιστημονικών ανακαλύψεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μάσιμο Οσάνα.

Ο τάφος που ανακαλύφθηκε από την ομάδα του κέντρου Ζαν Μπεράρ ανάγεται στην εποχή των Σαμνιτών, δηλαδή στον 4ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στην Πύλη του Ερκολάνο.

Περιείχε αγγεία και αμφορείς τέλεια διατηρημένους και αποτελεί μια σπάνια μαρτυρία των ταφικών εθίμων της εποχής αυτής.

Η ανακάλυψη αυτή επιτρέπει στους αρχαιολόγους να μελετήσουν μια ιστορική περίοδο που «έχει ερευνηθεί ελάχιστα μέχρι τώρα στην Πομπηία», εξήγησε ο Οσάνα, που είναι και ο ίδιος αρχαιολόγος και ανέλαβε διευθυντής πριν από δύο χρόνια. «Οι ανασκαφές αυτές αποτελούν απόδειξη ότι η Πομπηία παραμένει ακόμη μια ζωντανή πόλη, την οποία πρέπει να διατηρήσουμε» πρόσθεσε.

Χιλιάδες άνθρωποι -αρχαιολόγοι, τεχνίτες και ειδικοί- εργάζονται αυτήν την περίοδο στον αρχαιολογικό χώρο, σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News