default-image

"Παγιδευμένοι" οι πρόσφυγες μεταξύ Σερβίας-Κροατίας

Κόσμος
"Παγιδευμένοι" οι πρόσφυγες μεταξύ Σερβίας-Κροατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφώνεται η ένταση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής για την προσφυγική κρίση με την αστυνομία της Κροατίας να μπλοκάρει τα σύνορα για πρώτη φορά, εμποδίζοντας την κύρια δίοδο διέλευσης των προσφύγων προς την βόρεια Ευρώπη και οι σχέσεις της με την Σερβία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, μετά το «τελεσίγραφο» του Βελιγραδίου που απαιτεί ευρωπαϊκή δράση κατά της Κροατίας.

«Αναμένουμε αντίδραση από την ΕΕ έως τις 14:00, και μετά η Σερβία θα αντιδράσει ήρεμα χωρίς να παραβιάζει τους κανονισμούς, αλλά θα δείξει ότι η Κροατία δεν μπορεί να ξεσπά στη Σερβία, να την ταπεινώνει και να καταστρέφει την οικονομία της χωρίς συνέπειες» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην σερβική πλευρά των συνόρων ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στην Κροατία.

«Επιθέσεις» προς την Ελλάδα

Μετά την Ουγγαρία και η Κροατία προχώρησε σε επικρίσεις προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αποτυγχάνει να ελέγξει σύνορά της. Αυτό αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία στα οποία συμφωνούν μετά τη διατάραξη των σχέσεών της λόγω του φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία στα κοινά σύνορα.

Μία εβδομάδα αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, σχεδόν 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Κροατία, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών στο Ζάγκρεμπ, προσθέτοντας ότι 2.400 εισήλθαν στη χώρα στη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία στέλνει στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα την επομένη της επικύρωσης από το Κοινοβούλιο του νόμου της συντηρητικής κυβέρνησης Όρμπαν για την ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα και μάλιστα έχοντας το «πράσινο φως» να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης κατά προσφύγων και μεταναστών.

Όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές, Humvees του στρατού εξοπλισμένα με πυροβόλα όπλα κινούνται προς το κεντρικό μεθοριακό πέρασμα των προσφύγων από την Κροατία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News