default-image

Γαλλοβρετανική δυσφορία για τη ρωσική στάση στο συριακό

Κόσμος
Γαλλοβρετανική δυσφορία για τη ρωσική στάση στο συριακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επέκρινε έντονα την ρωσική αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Δαμασκό ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, την ώρα που και το Λονδίνο, μετά το Παρίσι, προτίθεται να επεκτείνει τους βομβαρδισμούς κατά της ISIS και στη Συρία, ενώ σημείωσε παράλληλα πως δεν έχει συζητήσει το ζήτημα με τη Ρωσία.

Από τη μεριά της η Ρωσία επιμένει στη θέση της πως η λύση στη Συρία πρέπει να περιλαμβάνει τον Άσαντ και υποστηρίζεται από το Ιράν, ενώ στον αντίποδα η Γαλλία απορρίπτει ξανά την παραμονή του Σύριου προέδρου ως «αυταπάτη».

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον υποστήριξε πως «η ρωσική δράση τις τελευταίες εβδομάδες, με τοποθέτηση περισσότερων πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, προφανώς και περιπλέκει περαιτέρω μία ήδη πολύ περίπλοκη κατάσταση».

Εν τούτοις, η Ουάσινγκτον, που ηγείται του συνασπισμού χωρών που επιχειρούν αεροπορικά εναντίον θέσεων της ISIS, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως είχε αρχικές συνομιλίες με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί «συνάντηση» κατά τη δραστηριότητα στη Συρία.

Επιπρόσθετα, Ο Μ. Φάλον ανέφερε πως το Λονδίνο «δεν έχει συζητήσει με τη Ρωσία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στη Συρία», ενώ παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει από τη Βουλή έγκριση για επέκταση των επιχειρήσεων της βρετανικής αεροπορίας που στοχεύουν στην ISIS και στη συριακή επικράτεια.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, που μαζί με τη Ρωσία τάσσονται στο πλευρό της Δαμασκού, ανέφερε πως η Τεχεράνη «θα κάνει τα πάντα για την επίλυση της συριακής κρίσης». «Ο Άσαντ πρέπει να είναι μέρος της πολιτικής λύσης για τη Συρία» υποστήριξε ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν από τη Μόσχα. «Τόσο η Ρωσία όσο και η Τεχεράνη θα συνεχίσουν το διάλογο και με τη συριακή αντιπολίτευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Γαλλία από τη μεριά της, που αποφάσισε πρόσφατα να ξεκινήσει επιδρομές και στη Συρία κατά της ISIS, επέμεινε πως «ο Άσαντ δεν μπορεί να είναι τμήμα της λύσης». Όπως ανέφερε σε συνέντευξή το Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς «το Παρίσι θεωρεί μόνη λύση το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στελέχη της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, αλλά χωρίς τον Άσαντ», προσθέτοντας πως «δεν υποβαθμίζω την αγριότητα της ISIS... αλλά το να πιστεύει κανείς ότι μπορείς να επιτευχθεί ενότητα στη Συρία γύρω από τον κύριο υπεύθυνο όλης αυτής της δυστυχίας είναι αυταπάτη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News