default-image

VW: Πιάστηκε να παρουσιάζει ψεύτικες μετρήσεις ρύπων

Κόσμος
VW: Πιάστηκε να παρουσιάζει ψεύτικες μετρήσεις ρύπων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απώλειες της τάξης του 20% καταγράφουν οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen μετά την αποκάλυψη από τις αμερικανικές Αρχές ότι εμφάνιζε «ψεύτικες» μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων των diesel αυτοκινήτων της!

Συγκεκριμένα κατάφερε να εξαπατήσει τον ανεξάρτητο φορέα διενέργειας των δοκιμών έχοντας εξοπλίσει τα αυτοκίνητα της με ένα ειδικό λογισμικό το οποίο μείωνε τους εκπεμπόμενους ρύπους κατά τα διάρκεια των τεστ σε περίπου 500.000 diesel αυτοκίνητα της στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, η VW παραδέχθηκε πως προσάρμοσε λογισμικό στα αμερικανικά της οχήματα που κινούνται με diesel, το οποίο θέτει σε πλήρη λειτουργία τους ελέγχους της ρύπανσης μόνο όταν το αυτοκίνητο περνούσε επίσημες δοκιμές εκπομπής αερίων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, μιλώντας για παραβάσεις που θα μπορούσαν να στοιχίσουν συνολικά μέχρι και 18 δισ. δολάρια σε πρόστιμα.

Επιπλέον, το Bloomberg μεταδίδει πως ενδέχεται η Υπηρεσία να ασκήσει ποινική δίωξη.

Τα μοντέλα που «πειράχτηκαν» ώστε να φαίνεται ότι πληρούν τις αμερικανικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές θα ανακληθούν άμεσα.

Πρόκειται για τα Jetta 200-2015, Beetle 2009-2015, Golf 2009-2015, Passat 2014-2015 καθώς και το Audi A3 2009-2015, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

Η ίδια η εταιρεία, που παραδέχτηκε την απάτη, ζήτησε εξωτερική έρευνα σχετικά με την απάτη στις δοκιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που γινόταν εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ με τον διευθύνοντα σύμβουλο να υπογραμμίζει πως είναι μεγάλης σημασίας η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών, τη στιγμή που σχεδόν μισό εκατομμύριο οχήματα της Audi και της Volkswagen επηρεάστηκαν.

Η αυτοκινητοβιομηχανία επεσήμανε πως η έρευνα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς και ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την αμερικανική ρυθμιστική αρχή.

«Προσωπικά ζητώ συγγνώμη που προδώσαμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας και του κοινού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Martin Winterkorn, προσθέτοντας πως «θα κάνουμε ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να αντιστρέψουμε τη ζημιά που έχει προκληθεί».

Οι αμερικανικές Αρχές πάντως φαίνεται πως αποτελούν την «αιχμή» του δόρατος των αποκαλύψεων των παράνομων πρακτικών της γερμανικής βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι το κουβάρι των σκανδάλων των δωροδωκιών της Siemens, της Deutsche Telekom και της ΜΑΝ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News