Κόσμος

Μέρκελ για προσφυγικό: Η Σύνοδος αφορά το μέλλον της Ευρώπης

Η γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ κάλεσε την Ευρώπη να «αναλάβει τις ευθύνες« της και συνέδεσε την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό με το μέλλον της Ευρώπης. Ταυτόχρονα  προειδοποίησε πως η Γερμανία «δεν σηκώνει μόνη της αυτό το έργο».

Η έκκληση της καγκελαρίου, με την ανάλογη πίεση που ασκεί το Παρίσι, γίνεται ενώ η ΕΕ οδεύει ακόμη διχασμένη στη Σύνοδο για το σχήμα ανακατανομής.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής ανέφερε πως «αναμένει αποφάσεις» από τις συναντήσεις για τη μετεγκατάσταση που έχει προτείνει η Κομισιόν.

«Η έκβαση της Συνόδου θα δείξει πολλά για την ικανότητα της Ευρώπης να κοιτάζει στο μέλλον» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Έπειτα, κάλεσε τους «28» να δείξουν «πως η Ευρώπη αναλαμβάνει από κοινού αυτήν την ευθύνη» και τόνισε «Είμαστε μία ένωση αξιών, με κοινή πολιτική ασύλου, μία ένωση με ανοικτά σύνορα μεταξύ των μελών της».

«Η προσφυγική κρίση δεν είναι πρόκληση μόνο για τη Γερμανία, αλλά για την Ευρώπη. Η Γερμανία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της στους ώμους της αυτό το βάρος» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε ότι αναμένει από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων και μεταναστών στη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη, των 40.000 που έχουν αποφασιστεί από Ελλάδα και Ιταλία και του ευρύτερου σχήματος των 120.000 της πρότασης Γιούνκερ.

«Θα γίνουν κάποιες συζητήσεις, αλλά στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία για την μετεγκατάσταση των 160.000» προσφύγων, δήλωσε ο Σουλτς στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Σχόλια