Κόσμος

ΗΠΑ: Αυξάνουν τις ετήσιες υποδοχές προσφύγων σε 100.000

Όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων που υποδέχονται ανά έτος σε 100.000 άτομα έως το 2017, αυξάνοντας κατά σχεδόν 43% το ετήσιο πλαφόν των 70.000 ανθρώπων που δέχονται σήμερα.

Χωρίς να διευκρινίσει ο κ. Κέρι πόσοι από τους επιπλέον πρόσφυγες θα προέρχονται από τη Συρία, παρόλα αυτά δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συμβάλουν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα δεχτούν ακόμα 10.000 σύρους πρόσφυγες έως το Νοέμβριο του 2016, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί πώς αυτός ο αριθμός θα περιλαμβάνεται στο ετήσιο πλαφόν.

Οι δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τη στιγμή που η Γερμανία έχει ήδη δεχτεί περισσότερους από 450.000 αφίξεις το 2015 και αναμένει έως και 800.000 αιτήσεις για άσυλο.

«Ακόμα χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα, και το καταλαβαίνουμε αυτό», είπε ο κ. Κέρι.

Σημείωσε επίσης ότι σε συνεργασία με το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Ομπάμα θα «συνεχίσει να εξερευνά τρόπους ώστε να αυξήσει αυτούς τους αριθμούς», διατηρώντας όμως αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, προκειμένου να μην επιτραπεί σε επίδοξους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν αυτό το κανάλι για να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έχει υποχρεώσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί μόλις 1.500 Σύρους από την έναρξη των εχθροπραξιών, το 2011.

Με βάση το σχέδιο που ανακοίνωσε ο κ. Κέρι, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν το ετήσιο πλαφόν για τον αριθμό προσφύγων στις 85.000 το 2016 και στις 100.000 το 2017.

Για λόγους ασφαλείας, οι νέες αφίξεις θα προέλθουν από λίστα με περίπου 18.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες που έχει δημιουργήσει ο ΟΗΕ, όπως μεταδίδουν οι «New York Times».

Τέλος, σε μια ακόμα σημαντική εξέλιξη, ο κ. Κέρι ανακοίνωσε πως στο περιθώριο της νέας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τις επόμενες μέρες, θα έχει επαφές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για πολιτική λύση στη συριακή κρίση.

Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σχόλια