Κόσμος

Συνάντηση Φιντέλ Κάστρο-πάπα Φραγκίσκου

Το βράδυ της Κυριακής, ο πάπας Φραγκίσκος, συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο λίγες μονάχα ώρες αφού προειδοποίησε τον κουβανικό λαό να προσέχει τους κινδύνους που προκαλούν οι ιδεολογίες και ο εγωισμός, κατά τη διάρκεια μαζικής λειτουργίας στην Πλατεία Επανάστασης της Αβάνας.

Η συνάντηση έφερε πρόσωπο με πρόσωπο έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ηγέτες της λατινοαμερικανικής επαναστατικής αριστεράς και τον πρώτο ποντίφικα από τη Νότια Αμερική.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για 40 λεπτά θέματα θρησκείας, οικονομίας και για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Στη συνάντηση συμμετείχαν η σύζυγος και άλλοι συγγενείς του Φιντέλ Κάστρο, με εκπρόσωπο του Βατικανού να περιγράφει την όλη ατμόσφαιρα ως «πολύ χαλαρή, αδελφική και φιλική».

Ο 89χρονος ηγέτης της κουβανικής επανάστασης και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αντάλλαξαν βιβλία. Ο Φραγκίσκος δώρισε στον Φιντέλ έργα του ιερέα ο οποίος ήταν δάσκαλος του κουβανού ηγέτη του στο σχολείο πριν από περισσότερα από 70 χρόνια.

Μετά τη συνάντηση με τον Φιντέλ, ο ποντίφικας επισκέφτηκε τον νεότερο αδελφό του και νυν πρόεδρο της Κούβας, τον 84χρονο Ραούλ Κάστρο.

Τόσο ο Φιντέλ όσο και ο Ραούλ Κάστρο, άλλωστε, είναι βαφτισμένοι καθολικοί και έχουν λάβει ιησουιτική εκπαίδευση.

Ο πάπας Φραγκίσκος ήταν ένα από τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη σταδιακή αναβίωση των σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών από τα μέσα του 2014.

Από τότε οι δυο ψυχροπολεμικοί εχθροί έχουν ξανανοίξει τις πρεσβείες τους, έχουν αρχίσει μικρής κλίμακας εμπορικές σχέσεις και έχουν αρχίσει να συνεργάζονται σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι τηλεπικοινωνίες.

Σχόλια