default-image

Κύπρος: Πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας Κ. Παπακώστας

Κόσμος
Κύπρος: Πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας Κ. Παπακώστας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απεβίωσε στις 4 τα ξημερώματα και σε ηλικία 76 ετών, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας, που είχε καταδικαστεί το 2013 για την πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί και για πολύ καιρό νοσηλευόταν με καρδιακά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Κώστας Παπακώστας γεννήθηκε το 1939 στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας Καρπασίας. Ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και έτυχε μετεκπαίδευσης σε ειδικές αστυνομικές σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Γερμανίας σε θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και χειρισμού καταστάσεων κρίσεως.

Μετά την ανεξαρτησία υπηρέτησε για 18 χρόνια στον Κυπριακό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1973 αποσπάστηκε στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄, ενώ κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, υπερασπιζόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Τρεις φορές εξελέγη βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ, το 1996, το 2001 και το 2006. Το 2008, διορίστηκε στη θέση του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

Το 2013 κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011 στη ναυτική βάση, «Ευάγγελος Φλωράκης», από την οποία σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίστηκαν 62.

Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, αλλά από την ημέρα της καταδίκης του νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Λόγω έντονων αντιδράσεων από τους συγγενείς των νεκρών της τραγωδίας στο Μαρί, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε εξέταση αιτήματός του για παροχή προεδρικής χάριτος.

Ο κ. Παπακώστας έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με τιμητικό δίπλωμα και το Μετάλλιο Αντίστασης για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας εναντίον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, καθώς και με τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News