Κόσμος

Περισσότερους πρόσφυγες θα δεχθούν οι ΗΠΑ λέει ο Τ.Κέρι

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες τα επόμενα δύο χρόνια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 85.000 το 2016 και στις 100.000 το 2017, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Βερολίνο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η κατάσταση στην Συρία και η προσφυγική κρίση. Τάχθηκε δε κατά της στήριξης του συριακού καθεστώτος από τη Μόσχα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Η ανάγκη είναι τεράστια, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα», δήλωσε ο κ. Κέρι και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία με το Κογκρέσο, θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους προκειμένου να αυξήσουμε τους αριθμούς, διατηρώντας ταυτόχρονα ισχυρή την παράμετρο της ασφάλειας». Δεν διευκρίνισε πάντως πόσοι εκ των προσφύγων θα είναι Σύροι και πόσοι από άλλες χώρες, αλλά οι πρόσφυγες θα παραπεμφθούν στις ΗΠΑ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα ελεγχθούν από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και θα κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα. «Με αυτό το βήμα μένουμε πιστοί στην παράδοση που θέλει την Αμερική χώρα δεύτερης ευκαιρίας και φάρο ελπίδας»,δήλωσε ο κ. Κέρι.

Ο κ. Κέρι, ο οποίος συναντήθηκε στο Βερολίνο με οικογένειες προσφύγων, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την γερμανική κυβέρνηση για τον ρόλο που έχει αναλάβει σε αυτή την κρίση. Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Συρία και την στάση της Μόσχας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με τον γερμανό ομόλογό του συμφώνησαν πως «στήριξη προς το καθεστώς από την Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, δημιουργεί τον κίνδυνο επιδείνωσης της διαμάχης και απλώς εμποδίζει την μελλοντική συνεργασία προς μια επιτυχή μετάβαση».

Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία είναι δυνατό μόνο με τη στήριξη του συνόλου της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Ο πόλεμος στη Συρία θα τερματιστεί μόνο εάν η διεθνής κοινότητα, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Ρωσίας, αναλάβει την ευθύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε: «Αισθανόμαστε όχι μόνο πολιτική, αλλά και ηθική υποχρέωση, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εμφύλιου πολέμου, να συνεργαστούμε για να σταματήσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι, αναφερόμενος στην στάση της Ρωσίας, δήλωσε ότι «στήριξη προς το καθεστώς από την Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, δημιουργεί τον κίνδυνο επιδείνωσης της διαμάχης και απλώς εμποδίζει την μελλοντική συνεργασία προς μια επιτυχή μετάβαση», για να τονίσει χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι ο Πρόεδρος 'Ασαντ θα μπορούσε να ενώσει και να κυβερνήσει μια ειρηνική Συρία».

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι η λύση στη σύρραξη δεν μπορεί να είναι παρά πολιτική.

Σχόλια