Κόσμος

Αεροπορικές επιδρομές με 30 νεκρούς στην Υεμένη

Τη ζωή τους έχασαν τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι, εκ των οποίων δέκα άμαχοι και πέντε σιίτες αντάρτες, στην πρωτεύουσα της Υεμένης στους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο που διεξήγαγαν αεροσκάφη της συμμαχίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση της χώρας, ανέφεραν χθες μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος των σωστικών συνεργείων δήλωσε πως «δέκα μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν στη συνοικία αλ Φαλίχι, στην παλιά Σαναά».

Τέσσερα σπίτια της οικογένειας αλ Αΐνι καταστράφηκαν από μια βόμβα και 15 άλλες κατοικίες υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με κατοίκους. Πέντε αντάρτες Χούτι σκοτώθηκαν σε επιδρομή εναντίον μιας από τις θέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η αεροπορία της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε σειρά επιδρομών σε διάφορες εγκαταστάσεις στην πόλη όλη τη νύχτα, ειδικά στη βόρεια συνοικία αλ Χασάμπα, σύμφωνα με κατοίκους. Σε αυτή τη συνοικία στοχοθετήθηκαν κυρίως η έδρα του υπουργείου Εσωτερικών, μια εγκατάσταση της αστυνομίας, μια κατοικία του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους Χούτι, και ένα γραφείο του κόμματός του, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου. Στην οδό Ζουμπέιρι, στην καρδιά της Σαναά, επλήγη για πρώτη φορά η έδρα της υπηρεσίας επικοινωνιών του στρατού. Στο κτίριο στεγάζονται μέσα ενημέρωσης που έχουν ταχθεί υπέρ των Χούτι, όπως το πρακτορείο ειδήσεων SABA, η εφημερίδα 26η Σεπτεμβρίου, η δημόσια τηλεόραση και ένα γραφείο του τηλεοπτικού σταθμού αλ Μασίρα των ανταρτών.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Σαναά είναι δραματική, καθώς δεν είναι διαθέσιμες προμήθειες σε φάρμακα ούτε καύσιμα για τη λειτουργία του εξοπλισμού ή των ασθενοφόρων.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν ανακοίνωσε ότι η κατοικία του πρεσβευτή της χώρας στη Σαναά επλήγη από αέρος την Παρασκευή και καταδίκασε την ενέργεια αυτή.

«Το Ομάν πληροφορήθηκε μετά βαθιάς λύπης του την είδηση ότι χθες στοχοθετήθηκε η κατοικία του πρεσβευτή [του] στη Σαναά, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και κανόνων, και τονίζει το απαραβίαστο των διπλωματικών εγκαταστάσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διπλωματία του Ομάν. Ακόμη, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ του Ομάν κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να διασφαλίσουν την επάνοδο της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα.

Στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της Σαναά, όπου η συμμαχία έχει εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση, επλήγησαν από αεροσκάφη θέσεις των Χούτι τη νύχτα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Ο επικεφαλής του σαουδαραβικού στρατού, ο στρατηγός Φαχντ μπιν Τούρκι, επιθεώρησε την Παρασκευή τις δυνάμεις της συμμαχίες που έχουν αναπτυχθεί στη Μαρίμπ, σύμφωνα με μια πηγή στον στρατό της Υεμένης.

Μια πηγή στη συμμαχία είχε παραδεχθεί την Παρασκευή ότι οι αραβικές και οι υεμενίτικες δυνάμεις που επιχειρούν στη Μαρίμπ προελαύνουν αργά.

Η επιχείρηση στη Μαρίμπ αποτελεί το προοίμιο για μια επιχείρηση ανακατάληψης της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με έναν αναλυτή, έχουν αναπτυχθεί 5.000 άνδρες της συμμαχίας επί του πεδίου για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις των δυνάμεων που πολεμούν τους σιίτες αντάρτες. Η συμμαχία συνέβαλε καθοριστικά στην ανακατάληψη από τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι πέντε επαρχιών στη νότια Υεμένη το καλοκαίρι.

Περίπου 4.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ άλλοι περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα τέλη του Μαρτίου, όταν επενέβη η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Σχόλια