Κόσμος

Αλβανία: Εξάγει χασίς στην Ευρώπη με αεροπλάνα και μουλάρια

Παρόλο που η κυβέρνηση του Έντι Ράμα στην Αλβανία παρουσιάζει τις προσπάθειες που κάνει για την πάταξη των κυκλωμάτων καλλιέργειας και διακίνησης ινδικής κάνναβης, το φαινόμενο εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Η αλβανική αστυνομία, υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα, σχεδόν καθημερινά προβάλλει τις επιτυχίες της στον τομέα του εντοπισμού και καταστροφής χιλιάδων δενδρυλλίων, αποτελεί ωστόσο κοινό μυστικό ότι τα χτυπήματα των αρχών δεν είναι παρά «σταγόνες στον ωκεανό» της χασισοκαλλιέργειας στην οποία επιδίδονται οργανωμένες συμμορίες αλλά και απλοί άνθρωποι στα χωριά για να εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα.

Από τις ανακοινώσεις των αρχών προκύπτει ότι τα κυκλώματα καλλιεργούν ινδική κάνναβη όχι μόνο σε διάσπαρτα χωράφια, οροπέδια στον βορρά, αλλά και στις αυλές σπιτιών αλλά και σε οργανωμένα θερμοκήπια, ενώ χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα για την κατεργασία τους και μεταφορά τους.

Έτσι πριν λίγες μέρες στην περιοχή της Λουσνια, νοτιοανατολικά των Τιράνων, η αστυνομία ανακάλυψε ένα μεγάλο ξηραντήριο ειδικά εξοπλισμένο για την γρήγορη ξήρανση του προϊόντος.

Στο ίδιο διάστημα, στο Δυρράχιο κατασχέθηκε στο τεράστια αποθήκη εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα μέσα που εξασφάλιζαν την ανάπτυξη των δενδρυλλίων σε λίγες μόνο βδομάδες και την καλλιέργειά τους όλο το χρόνο.

Μικρά αεροπλάνα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες στην Ιταλία ενώ για την Ελλάδα επιλέγονται οι δρόμοι από ξηράς, με φορτηγά αυτοκίνητα ακόμα και στα βουνά και τα δάση με μουλάρια.

Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο κατασχέθηκαν από τις ιταλικές αρχές δύο μικρά αεροσκάφη που μετέφεραν αντίστοιχα εκατόν είκοσι και ογδόντα κιλά χασίς και είχαν απογειωθεί από αυτοσχέδια αεροδρόμια στην περιοχή της Αυλώνας.

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι καταγγελίες και αποκαλύψεις για εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων και αστυνομικών στο προσοδοφόρο εμπόριο χασίς, γεγονός που αποκαλύφθηκε από τις έρευνες της ιταλικής αστυνομίας στην περίπτωση του ενός αεροσκάφους.

Σε μια άλλη περίπτωση, αυτή του επικεφαλής του τμήματος δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας στην πόλη Φιερι, Ντρινταν Ζαγκάνι, δημιουργήθηκε μεγάλο σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις, το οποίο έλαβε διαστάσεις στον αλβανικό τύπο.

Στον Ζαγκάνι είχε επιβληθεί κατ οίκον περιορισμός για παράβαση καθήκοντος. Όμως κατάφερε να δραπετεύσει οικογενειακώς στην Ιταλία όπου προέβη σε καταγγελίες για πολιτική προστασία κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών στην χώρα του.

Παρόλα αυτά, συνελήφθη και ο ίδιος για παράβαση καθήκοντος.

Οι συχνές αποκαλύψεις για διαπλοκή του εμπορίου ναρκωτικών με την πολιτική προκαλούν έντονες διαμάχες εντός και εκτός αλβανικής βουλής με το κλίμα να επιβαρύνεται τις τελευταίες μέρες από την διαρροή στον τύπο άτυπης έκθεσης του ΟΑΣΕ που συμπεριλαμβάνει ονόματα βουλευτών, κυρίως από το κυβερνόν κόμμα, που φέρονται να είναι εμπλεκόμενα στο οργανωμένο έγκλημα.

Σχόλια