Κόσμος

Απειλεί με επιβολή ποσοστώσεων στο προσφυγικό ο Σταϊνμάγερ

Την απειλή να υιοθετηθεί με «ειδική πλειοψηφία» το μέτρο για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων επισείει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε ότι «Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ιταλία να σηκώνουν μόνες τους το βάρος» της υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη.

Πολλές χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία ή η Σλοβακία, απορρίπτουν κατηγορηματικώς τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες από αυτές στις οποίες εισήλθαν στην ΕΕ βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, που μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία για συνομιλίες για το μεταναστευτικό επεσήμανε, .

«Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά, θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να καταφύγουμε σε μια ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία» των χωρών μελών της ΕΕ».

Με βάση αυτό που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, μια ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία απαιτεί το 55% των κρατών μελών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της να υιοθετήσουν το μέτρο αυτό. Μια έγκρισή του με τον τρόπο αυτόν, επιτρέπει την επιβολή του στο σύνολο των 28 χωρών μελών.

Μια σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των 28 προβλέπεται να διεξαχθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, πριν από μια έκτακτη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την επομένη, με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα αυτό.

«Η Γερμανία βοηθάει - αλλά ποιος βοηθάει τη Γερμανία;»

«Η Γερμανία βοηθάει - αλλά ποιος βοηθάει τη Γερμανία;», σημειώνει στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Bild, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι οι χώρες μέλη που δεν συμμερίζονται τις αξίες της ανθρώπινης ευαισθησίας και αλληλεγγύης δεν μπορούν να υπολογίζουν και στα χρήματα που χορηγεί η ΕΕ.

Επαναλαμβάνοντας την απειλή που ακούστηκε για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα από τον συνάδελφό του υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο Γκάμπριελ τονίζει ότι την ώρα που η Γερμανία ανοίγει τα γυμναστήρια, τους καταυλισμούς και τα σπίτια της στις οικογένειες των προσφύγων, άλλες χώρες «στήνουν συρματοπλέγματα στα σύνορά τους και κλείνουν τις πύλες».

Η Ουγγαρία, η οποία έχει ήδη ορθώσει έναν φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με την Σερβία, σηκώνει τώρα κι άλλον έναν στα σύνορά της με την Κροατία για να αναχαιτίσει την πορεία των χιλιάδων προσφύγων από χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις, όπως η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες, οι οποίοι ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο Γκάμπριελ σημείωσε χρακτηριστικά ότι «Η Ευρώπη είναι μια κοινότητα αξιών που στηρίζονται στην ανθρώπινη ευαισθησία και αλληλεγγύη. Και αυτοί που δεν συμμερίζονται τις αξίες μας δεν μπορούν να υπολογίζουν και στα χρήματά μας σε βάθος χρόνου».

Και σημείωσε ότι «Αν συνεχιστεί αυτό, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί σε κίνδυνο, μεγαλύτερο από αυτόν που αντιμετώπισε από την χρηματοπιστωτική κρίση ή από την κρίση στην Ελλάδα».

Οι εικόνες από τους πρόσφυγες που έχουν απωθηθεί με τη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση από την ουγγρική αστυνομία αμαύρωσαν την εικόνα της Ευρώπης και κατέδειξαν το πραγματικό μέγεθος των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ  αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που σπαράσσονται από τον πόλεμο.

Και ο ίδιος κατέληξε, «Η Γερμανία μπορεί να προσφέρει μια νέα πατρίδα σε πολλούς ανθρώπους - αλλά όχι σε όλους».

Σχόλια